CIKLON BOMBA: Najgori snežni i olujni talas u poslednjih 100 godina udara Ameriku (FOTO) (VIDEO)

CIKLON BOMBA: Najgori snežni i olujni talas u poslednjih 100 godina udara Ameriku (FOTO) (VIDEO)

Istočna obala Sjedinjenih Američkih Država u potpunosti je u stanju pripravnosti za ono što ih čeka od večeras pa do kraja vikenda – najgori snežni i olujni talas u poslednjih 100 godina.

Meteorolozi su u prvim jutarnjim obraćanjima saopštili da će ciklon koji se formirao iznad Atlantskog okeana tokom dana stići do istočne obale i doneti ubitačnu kombinaciju oluje, ledene kiše i snega.

Snežna oluja nazvana ciklon bombom gotovo da će zalediti veći deo istočne obale na kojoj živi više desetina miliona Amerikanaca. Ova ciklon-bomba doneće temperature niže čak i od onih na Marsu, dakle u pojedinim mestima i do -60 Stepeni Celzijusovih.

 

Ciklon-bomba se događa kada se ciklon niskog vazdušnog pritiska sa severa planete spoji sa olujom i na taj način doživi dramatično brzu promenu u atmosferi.

Proces se obično naziva “bombogenezom” i odnosi se na polje jako niskih temperatura i hladnog vremena”, piše CNN.

Koga će prvog pogoditi CIKLON BOMBA?

Najugroženiji su stanovnici Mejna, Nju Hempšira, Masačusetsa i Roud Ajlanda. U mestima udaljenijim od obale formiraće se snežni pokrivač visine od 10 do 40 centimetara, ali okruzi i gradići koji se nalaze na samoj obali u najvećoj su opasnosti od potpune kataklizme i pravog povratka “ledenog doba” na nekoliko dana.

Možda Vas zanima   Pustila je muziku i zaplesala, a ovaj snimak je obišao svet za dan! Evo zbog čega! VIDEO

Potom su “na redu” i druge države severoistoka poput Njujorka, Konektikata, Pensilvanije i Nju Džersija koje će takođe imati ledenu kišu i sneg u izobilju, da bi se potom ledeni talas spustio na Delaver, Merilend i Virdžiniju.

 

Ciklon bomba će u petak udariti u Severnu i Južnu Karolinu, Džordžiju i na kraju Floridu, na kojoj se očekuju rekordno niske temperature. Škole u Njujorku, Nju Džersiju i Masačusetsu su već zatvorene, a guverneri Floride, Džordžije, Severne Karoline i Zapadne Virdžinije proglasili su unapred vanredno stanje znajući šta narod čeka. Svi su izdali upozorenje da se ni pod tačkom razno ne izlazi na ulice i da na njima mogu biti samo oni kojima je to od “životne važnosti”.

“Ko i pored upozorenja bude ostao napolju neće imati velike šanse za preživljavanje”, jedna je od poruka guvernera ovih država.

Beskućnici najugroženiji

Za Njujork se već za danas predviđa pojava vetra brzine od oko 80 kilometara na čas, a sneg će formirati pokrivač od oko 20 centimetara. Temperatura od Božića nije prešla u plus zbog čega je vrlo teško funkcionisanje u gradu i okolini. Očekuje se da u nekim delovima istočne obale uragan dostigne snagu kategorije 2.

Možda Vas zanima   Trogodišnjeg sina dala na usvajanje: Nakon 7 godina saznala užasnu istinu o njemu! (video)

Na području istočne obale, od početka nedelje do danas život je već izgubilo 12 osoba iako pravo nevreme još nije počelo. Šest smrtnih slučajeva zabeleženo je u Viskonsinu, četiri u Teksasu, jedan u Severnoj Dakoti i jedan u Misuriju.

Uglavnom je reč o beskućnicima koji će biti u najvećoj opasnosti tokom ciklon bombe. Stoga gradske i druge uprave okruga gledaju da već sada sve ljude bez krova nad glavom sklone što pre na sigurno.

“Crveni alarm za celu istočnu obalu trajaće do nedelje. Sateliti će pratiti dolazak ciklon bombe prvo na područje Nove Engleske”, napisao je meteorolog Rajan Maui na Tviteru.

Stručnjaci upozoravaju građane na verovatni nestanak struje u nekim ruralnim delovima istočne obale, dok se mnogi plaše i kasnijih poplava.

 

Neki stanovnici Floride prvi put na snegu

Prvi put posle tri decenije sneg je prekrio neke severnije delove Floride. Zbog neočekivane hladnoće, zatvoreni su tamošnji univerziteti i vodeni parkovi u Orlandu, a vlasti su otvorile veliki broj skloništa.

Možda Vas zanima   Odveo je dvoje malih siročadi u restoran da jedu, a kada je dobio račun ostao je bez riječi!

Građani Talahasija ne pamte kada su poslednji put videli sneg, a deca su, kako prenose mediji, oduševljeno na sankama i na grudvanju već tri dana, pošto tamo temperature nisu u takvom minusu, kao recimo u Njujorku.

 

 
Ova šokantna promena vremena na Floridi ima i svoje junake. Tako je ovaj pas, apsolutno oduševljen snegom, razdragano izašao na ulici i trčao koliko ga noge nose po njemu.

(Izvor: telegraf.rs)