Koji ste tip fejsbukovca i što o vama govori vaš FB profil?

Koji ste tip fejsbukovca i što o vama govori vaš FB profil? Omiljeni parfem, najdraža boja, omiljeno jelo…sve su to kockice koje slažu mozaik o vama. No u 21. stoljeću, detalje o osobnosti su dešifrirale i društvene mreže, čiji je predvodnik Facebook

– Profil korisnika Facebooka je relativno točan prikaz i odraz autentične osobnosti, bilo stoga što vlasnik profila želi i u virtualnom svijetu biti dosljedan sebi ili pak stoga što ne uspijeva dugo održati lažnu, idealiziranu sliku o sebi, tvrdi Psiholog Sam Gosling.

Iako možda zvuči nevjerojatno, ispostavilo se da pri kreiranju svog javnog profila doista ne stvaramo ružičastu sliku o sebi birajući uvijek najbolje fotografije, pišući samo pomno odabrane „mudre“ misli i pažljivo odabirući glazbu i filmove koje ćemo dodati u omiljene.

 

Profil na Facebooku spontano ukrašavamo nespretnim igrama riječi, fotografijama na kojima izgledamo smiješno te statusima koji su začinjeni ljutnjom, tugom, ogorčenošću i drugim dnevnim emocijama i upravo je stoga on autentičan odraz osobnosti, tvrde istraživači sa Sveučilišta Texas.

Možda Vas zanima   Što znači pričanje u snu? Evo tko i zašto najviše priča noću

No, dok na Facebooku ležerno objavljujete fotografije, razmišljanja, novosti iz svog života te lajkate i komentiramo postove, vaši će prijatelji stvoriti sliku o vama. Otkrijte koju biste Facebook etiketu mogli dobiti, a koju ćete vi dodijeliti svojim prijateljima.

Likeovi otkrivaju najintimnije detalje

Osim fotografija i statusa koje objavljujete i popularni Facebookov „Like“ o vama govori više no što možete zamisliti. Lajkovi ispod fotografija, statusa,komentara i sl. otkrivaju vašu seksualnu orijentaciju, političke i religijske stavove, stupanj inteligencije, pa čak i to jeste li konzument droga ili alkohola, tvrde istraživač sa Sveučilišta Cambridge.

 

Istraživanje je provedeno na 58 000 volontera. Stručnjaci su proanalizirali njihove likeove i demografske podatke, a potom i odgovore koje su dali na psihometrijskom testu osobnosti. Ispostavilo se da se Likeovi na Facebooku savršeno podudaraju s podacima iz testova osobnosti.

Možda Vas zanima   Kada nam roditelji ostare: Evo šta morate znati kako bi izbjegli da im povrijedite osjećanja!

– Facebook Likeovi su nevjerojatno dobar pokazatelj osobnosti, zaključili su stručnjaci. Na temelju likeova u čak 93 posto slučajeva točno su utvrdili spol korisnika Facebooka, a s 95 postotnom točnošću i njihovu rasnu pripadnost.

No, Likeovi otkrivaju i mnogo intimnije detalje osobnosti poput homoseksualnosti koja je kod muškaraca utvrđena sa 88, a kod žena sa 75 postotnom točnošću. Likeovi otkrivaju i kojoj religiji pripadate (82%), koje je vaše političko opredjeljenje (85%), a sa 70 postotnom točnošću i jeste li konzument alkohola i droga.

Tipovi fejsbukovaca

1. Spikeri

„Obama je upravo pobijedio na izborima!“ . Spikeri uvijek žele biti na izvoru informacija te prvi objaviti najnovije vijesti.

 

 
Nerijetko zbog silnog uzbuđenja ne provjere istinitost vijesti, stoga su upravo oni često krivci za pokretanje lavine glasina i dezinformacija poput one o smrti glumca Owena Wilsona, koja se proširila upravo Facebookom. No ako je vijest istinita, ovi neslužbeni izvjestitelji su itekako dobar izvor informacija iz prve ruke.

2. Status: reporteri

Za nastavak kliknite ovdje

Preporučujemo Vam i ovo:

Možda Vas zanima   U 30 kvadrata smjestili 5 prostorija: Stan koji je oduševio svijet! (VIDEO)