Nosite ga svakodnevno, ali znate li koliko često je potrebno da ga perete?

  • Ne treba ga prati nakon jednog nošenja. Čistunice, dalje od deterdženta! Prečesto pranje grudnjaka može vam napraviti više štete nego koristi. Naime, prečesto pranje može uticati na elastičnost grudnjaka, a koja je neophodna za pružanje odgovarajuće podrške.
  • Osim ako se ne znojite previše, perite ga nakon svakog trećeg do četvrtog nošenja.Pranje nakon par nošenja je preporučljivo, ali sve zavisi od nivoa aktivnosti. Primjera radi, ako je vani vreo i sparan dan (a što utiče na znojenje) onda treba da ga perete češće. S druge strane, ako ga nosite samo par sati to se možda i neće računati kao “nošenje”. Pranjem se rješavamo masti i bakterija koje se mogu “nataložiti” na grudnjaku pa što se koža više masti to grudnjak treba češće prati. A onaj grudnjak od čipke koji nosite u posebnim prilikama? Pa, on može “preživjeti” u ladici i nakon par nošenja. Sportski grudnjak? Perite ga nakon svakog nošenja.
  • Ne brinite o “rotiranju”. Trebalo bi da imate nekoliko grudnjaka koje rotirate (ne nosite isti svaki dan), kako bi se izbjeglo gubljenje elastičnosti tokom vremena. Međutim, ako nosite isti dva dana zaredom, to nije problem. Kada ga skinete, on će (preko noći) imati dovoljno vremena da vrati svoj oblik i elastičnost. Ukoliko to ipak ne uspije u roku od osam do dvanaest sati, neće biti velike razlike ni ako čekate još jedan dan – treba vam novi grudnjak.
Možda Vas zanima   Imate slabe i krhke nokte? Evo kako ćete ih ojačati!

Obratite pažnju i na OVO