Komarci-kako ih se riješiti

Komarci su na sve strane i čini se da najviše vole djecu.

Da biste ih spasili od ovih napasti, trebalo bi prvo da probate sa prirodnim rješenjima, a ne da odmah posegnete za “špricanjem” raznih preparata.

Stručnjaci preporučuju da mališanima oblačite odjeću svjetlijih nijansi, jer komarce privlače tamne boje.

Izbjegavajte slatkaste i voćne mirise deterdženta i omekšivača veša, pošto se na njih “lijepe”, a bježe od sirćeta pa njime blago namažite djecu prije nego što izađu napolje da se igraju.

U spavaću sobu postavite prozorske mrežice, ne bi bilo loše da na prozor stavite i saksiju bosiljka jer njegov miris tjera insekte.

Limun je takođe dobar izbor – presjecite ga na pola i ostavite u sobi tokom noći.

Ako odlučite da kupite neki sprej, obavezno tražite onaj namijenjen djeci i pažljivo pročitajte uputstvo,a u nastavku VAm donosimo i prirodna rješenje od napasti a to su:

 

Maslinovo ulje
Poznato je kako su omiljena okupljališta komaraca površine s vodom pa i one male poput lokvica u teglama s cvijećem. Kako bi komarce otjerali s mjesta okupljanja i učinili im ih mrskima stavite posudicu s vodom i nekoliko kapi maslinovog ulja koje će biti neprimjetno, a odbit će dosadne nametljivce. 

Jabučni ocat

Pomalo neobičan, ali jedan od učinkovitih recepata protiv uboda je ispijanje jabučnog octa. Tri žlice octa pomiješajte s 2 dcl vode i po želji s malo meda, vaša koža nakon kratkog perioda lučit će miris octa koji mogu osjetiti samo insekti.

Možda Vas zanima   Stisnite ruku na ovaj način i saznajte vašu budućnost i koliko ćete djece imati!

 Liječenje glavobolje (MIGRENE) uz pomoč jabučnog octa

Nim
Dvorišta ili balkoni s obiljem zelenila najveći su mamac komaraca, njihovu najezdu i okupljanje možete spriječiti pomoću praha nima. Poznata indijska biljka ima djelovanje prirodnog insekticida na štetočine, stoga dvije velike žlice praha stavite u gazu i posipajte na mjestima gdje se okupljaju komarci. Na ovaj način spriječit ćete njihovo razmnožavanje.Indijska biljka nim je zbog svojih antigljivičnih, antiseptičnih te protuupalnih svojstava sve češći sastojak u kozmetičkim preparatima i lijekovima.

Danas se u obliku praha može nabaviti u biljnim ljekarnama, a način konzumacije kao i korisni učinci na tijelo doista su raznovrsni.

Osim toga ulje nima učinkovito štiti kožu od ugriza, dovoljno je da se dva puta dnevno, najbolje iza tuširanaj namažete s uljem čiji će miris s kože ishlapiti ali ostaviti dovoljno traga da komarci pobjegnu.

 

Možda Vas zanima   EKSPERIMENT KOJIM ĆETE NAVESTI DECU DA REDOVNO PERU ZUBE

Banana
Osim što je zdrava i držat će vas sitima banana je odlična za vašu kožu, a komarci je mrze. Bananu pojedite, a unutrašnjom stranom kore namažite dijelove ruku i nogu.

Ulje čajevca
Ulje čajevca zahvaljujući intenzivnom mirisu efikasno pomaže u borbi protiv komaraca te smiruje mjesto uboda. 140 ml vode pomiješajte s 60 ml ulja čajevca, smjesu ulijte u bocu s raspršivačem protresite i poprskajte kožu barem jednom dnevno.

 

Mosquitan jastučići
Inovativni jastučići sadrže prirodne sastojke, a prednost je, posebice kada se radi o zaštiti djece, njihov neizravan kontakt s kožom. Samoljepljivi jastučić otpušta aktivne sastojke estrakta divlje rajčice, može se zalijepiti svugdje na odjeću, krevetić, stol, vrata, prozor. Sastojci se opuštaju grebanjem po površini te djeluju unutar jednog metra i štite u periodu od četiri do šest sati. Mosquitan jastučići su dostupni u DM trgovinama.

 

Lavanda

Lavanda se koristi više od 2000 godina. Pretpostavlja se da riječ lavanda dolazi od rimske riječi lavare, što znači prati. Stari su se Rimljani kupali u mirisnim kupkama u koje su dodavali lavandino ulje. Koristili su i sušenu lavandu kod crkvenih obreda i kod poroda. Grci su isto koristili lavandu, ali više u medicinske svrhe. Poznati je grčki liječnik i botaničar Dioscorides koristio njezine ljekovite sposobnosti u ublažavanju smetnji pri disanju i kao prirodni laksativ. Mnogi su svećenici u samostanima uzgajali razne ljekovite biljke, a među njima posebno je mjesto imala lavanda.

Možda Vas zanima   ROF. DR NESTOROVIĆ IMA VAŽNU PORUKU: Roditelji, mazite svoju decu jer je to dobro za imunitet!

Lavanda je za vrijeme londonske kuge u 18. stoljeću korištena kao zaštita od infekcije na taj način da su je ljudi stavljali ispod nosa i tako disali. Lavanda je također bila korisna za vrijeme prvog i drugog svjetskog rata, gdje se je koristila kao sredstvo protiv boli i kod previjanja rana kao zaštita od infekcija
Miris lavande je prekrasan, a komarci ga jednostavno ne mogu podnijeti. U maslinovo, bademovo ili bebi ulje nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i namažite cijelo tijelo. Ulje će vašu kožu učiniti mekom i zaštićenom od ljetnih napasnika.