Najbolji čajevi za imunitet

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima, uključujući polifenole. Polifenoli su prirodni ojačivači imuniteta koji ne samo da pomažu u prevenciji bolesti, već pomažu i u lečenju. Na primer, jedna vrsta polifenola, grupa koja se zove katehini, može ubiti virus gripa. Skuvajte čaj u vodi koja samo što nije proključala kako bi čaj bio manje gorak i imao više efekta.

Matcha zeleni čaj ima najveći procenat antioksidanasa i možete ga koristiti za imunitet. Da biste poboljšali ukus možete sipati u čaj malo meda i svežeg limunovog soka – a ovi dodaci će takođe pomoći u jačanju vašeg imunog sistema.

Čaj od kamilice

Za razliku od zelenog čaja, čaj od kamilice nije stimulans za imunitet. Ovaj čaj bogat antioksidansima će vam pomoći da se smirite nakon užurbanog dana. Takođe, čaj od kamilice sadrži sastojke koji podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca, makrofaga i B-limfocita, koji uništavaju viruse, bakterije i gljivice.

Možda Vas zanima   UKOLIKO KUPUJETE PILETINU U TRGOVINAMA, NIPOŠTO NE UZIMAJTE OVU.

Čaj od kamilice možete mešati sa drugim čajevima koji su dobri za imunitet, npr. sa maslačkom ili sladićem, ali je i sam čaj od kamilice dosta efikasan u jačanju imuniteta.

Žen šen čaj

Žen šen se kao medicinska biljka u Kini koristi najmanje 5.000 godina. Drevni Kinezi su verovali da ova biljka može produžiti život. Iako ova tvrdnja nije naučno potvrđena, žen šen čaj je vrlo efikasan kao prevencija od raznih infekcija i poboljšava imunitet organizma, jer podstiče produkciju interferona i belih krvnih zrnaca.

Žen šen, kao i zeleni čaj, može izazvati probleme sa spavanjem, te ga je najbolje piti ujutru ili tokom dana.

Čaj od zove

Zova se obično uzima u obliku sirupa ili žvaka, ali ako želite da izvučete najbolje od zovinih bobica, onda kuvajte čaj. Za razliku od većine bobičastog voać, zova se ne može jesti sirova. Kada je sirova i neoljuštena, sadrži hemikaliju sličnu cijanidu i zato je neophodno obraditi je. Ipak, zova se vekovima koristi za lečenje rana, respiratornih problema, smanjivanje upala i olakšavanje izbacivanja šlajma. Zova sadrži i flavonoide, koji pomažu u sprečavanju oštećenja telesnih ćelija.

Možda Vas zanima   Druga bolest u svijetu: Znaci da imate poremećaj rada štitne žlijezde

Čaj žalfije za imunitet

Sveža ili sušena  žalfija se takođe može koristiti i kao čaj za imunitet. Kada se koristi kao čaj, deluje kao jak antiupalni agens koji pomaže u smanjivanju lučenja mukusa i znoja koji nastaju kao rezultat bolesti. Dosta olakšava prehlade i infekcije sinusa, a i odlična je prevencija protiv njih.

Da biste napravili ovaj čaj, potopiste sveže ili sušeno lišće žalfije u vruću vodu 10-15 minuta. iako je potrebno da se natapa duže nego većina čajeva, zaista vredi sačekati, posebno ako patite od depresije.

Još neke opcije za jačanje imuniteta

Iako crni čaj sadrži manje antioksidanasa nego zeleni čaj, sadrži supstancu L-teanin, koja se razlaže u jetri i podstiče nastanak gama delta T ćelija koje služe kao zaštita u slučaju autoimunih oboljenja. Ove ćelije su prva linija odbrane kad su u pitanju autoimuna oboljenja.

Možda Vas zanima   Trnci u rukama, prstima, nogama, stopalima i na ostalim dijelovima tijela!

Lišće maline takođe možete kuvati kao čaj koji je dobar za imunitet i olakšava simptome prehlade, gripa i sinusnih infekcija. Dosta pomaže u ublažavanju upala i iritacija grla i krajnika.

Čaj od kombuhe se koristi da podstakne razmnožavanje dobrih baterija u crevima, što ojačava imuni sistem. Prodaje se kao topao ili hladan čaj, ali ga možete poručiti i u prirodnoj varijanti, čisto da budete sigurni da u čaju koji kupujete nema aditiva.

Izvor:dijetaplus.com