Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po incidenci karcinoma pluća, a broj obolelih raste svake godine. Samo u periodu od 1999. do 2009. godine u Srbiji je zabeležen značajan porast broja obolelih od raka pluća za 27 odsto. Od raka pluća u proseku godišnje u Srbiji oboli gotovo 6.000, a umre 4.600 osoba.

Često bude jako kasno
ČESTO BUDE JAKO KASNOFOTO: PROFIMEDIA

Iz tih razloga, Respiratorno udruženje Srbije, kao strukovno udruženje pulmologa, uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta pokrenulo je veliku kampanju “Živi život punim plućima” koja ima za cilj da podigne svest o značaju prevencije i rane dijagnostike najučestalijeg raka današnjice u Srbiji i svetu – karcinoma pluća.

Možda Vas zanima   5 jednostavnih zakona dobrog zdravlja

O razlozima pokretanja kampanje donedavna predsednica Respiratornog udruženja Srbije prof. dr Dragana Jovanović, kaže:

– Želimo da kao struka pozovemo i mobilišemo širu društvenu zajednicu (vladine institucije, nevladin sektor, zdravstvene radnike, pacijente i njihove porodice, medije i ugledne pojedince), kako bi svi zajedno podigli svest javnosti o raku pluća kao najčešćem i najsmrtonosnijem oblik raka u Srbiji, ali i da istaknemo da samo prevencijom i ranim dijagnostikovanjem možemo smanjiti ovu sumornu statistiku. Pušenje je glavni rizik za nastanak raka pluća i ono je odgovorno za pojavu bolesti kod približno 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena. Iz tog razloga želimo da ukažemo da je karcinom pluća jedini karcinom koji možemo prevenirati jednostavnim prestankom pušenja.

Poradite na prevenciji
PORADITE NA PREVENCIJIFOTO: PROFIMEDIA

Takođe želimo da pružimo podršku već obolelim pacijentima i ukažemo na načine poboljšanja kvaliteta života i lečenja obolelih od raka pluća.

Možda Vas zanima   Škorpija: Mjesečni horoskop za SEPTEMBAR 2017. godine

Govoreći o lečenju prof. Jovanović napominje da su šanse za izlečenje decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani.

– U poslednjih 15 godina situacija se drastično menja pojavom molekularne-biološke terapije i najnovije imunološke terapije. Danas smo svedoci brzog razvoja imunološke terapije različitih malignih bolesti, koja predstavlja pravu revoluciju u lečenju karcinoma, pa tako i karcinoma pluća. Sa imunoterapijom u značajnom procentu beleže se odlični rezultati, kao što su dugotrajna delimična ili potpuna povlačenja metastatskih tumora. Na taj način postiže se osnovni cilj u lečenju raka, a to je da se rak pretvori u hroničnu dugogodišnju bolest, poput drugih nemalignih bolesti. Ovi lekovi ne deluju na tumor, već direktno na imunski sistem organizma tako što prekidaju blokadu imunskog odgovora koju tumor izaziva i pojačavaju odblokirani imunski odgovor organizma na tumor kojim se ubijaju tumorske ćelije. Imunoterapija je do sada našim pacijentima bila dostupna samo kroz učešće u kliničkim studijama, iako se već daje u većini evropskih zemalja. Nadamo se da će ova grupa lekova kao i drugi lekovi, uskoro biti dostupni preko zdravstvenog osiguranja i za građane Srbije – ističe prof. dr Dragana Jovanović.

Možda Vas zanima   Djevojčica rođena sa bijelim pramenom kose osvojila internet! Ali pogledajte njenu majku…

(Izvor:zena.blic.rs)