Slavni vrt sa kraljevskim salonom

Otkrivamo vam baštovanske tajne jednog od najlepših vrtova na svetu: Versaj na dlanu!

Poznati francuski pejzažni dizajner Andre le Notr, na zahtev najdugovečnijeg francuskog vladara Luja XIV, zvanog Kralj Sunce, napravio je ove predivne vrtove početkom 17. veka. 

Versajski park zauzima površinu od 815 hektara, od čega su 93 hektara vrtovi, a u njemu je smešteno više od 400 mermernih i bronzanih statua i predivne fontane (ima ih pedesetak) kao što su Bahusova, Saturnova, Zmajeva. 

U vrtovima je zasađeno 200.000 stabala drveća. U udaljenoj zoni parka pojavljaju se saloni na otvorenom. Saloni su simulirani između drveća i živica, ukrašeni skulpturama, fontanama i oblikovanim baštenskim biljkama. Jedna od najpoznatijih atrakcija je Mansarova kružna kolonada fontana. Tokom izgradnje napravljen je veliki broj kanala koji su imali funkciju da odvodnjavaju močvarno zemljište. 

Možda Vas zanima   Pronašao je crvenu grudvicu u jajetu, a kada je pogledao bliže nije mogao da vjeruje šta vidi! 

Za dostavu vode u parkove razvijen je sistem akvadukata i vodovoda. Sistem cevi je bio dugačak više od 160 kilometara. Ispred južnog krila dvorca nalazi se oranžerija, koja predstavlja preteču staklene bašte. 

U sastavu ovog impozantnog zdanja nalazio se, istočno od Švajcarskog jezera i „kraljev povrtnjak“ izgrađen 1678. Ovu baštu dizajnirao je Žan-Batist de la Kintini. Pored svoje upotrebne vrednosti povrtnjak je umetnički ukrašen u stilu francuskih renesansnih vrtova. 

Ovde se i danas gaje: jagode, smokve, grožđe i drugo voće i povrće. Godišnje povrtnjak proizvede do 80 tona voća i povrća. Za ove vrtove karakteristične su ose simetrije, koje ceo vrt dele, a ujedno i povezuju i ističu vizure. Stroga geometrija, kako u oblikovanju vrtnih celina, tako i u oblikovanju samih biljaka jedan je od najupečatljivijih vizuelnih efekata. Bordure – niske žive ograde od šimšira, oko cvetnih i drugih elemenata, jedna su od karakteristika ovog stila uređenja. Topijarne fofme drveća i žbunja u Versajskim vrtovima imaju pored vodenih efekata (fontana i jezera) glavnu ulogu.

Možda Vas zanima   U koliko imate ovo cvijeće dobro ga čuvajte!!

„Slike“ koje su stvarane tokom projektovanja i planiranja parternog uređenja oko dvoraca uvek su pratile ornamentiku fasade i unutrašnjosti zdanja. Prošetajte i vi, kroz našu galeriju slika, ovim čarobnim vrtom!