ZBOG TOGA VAM JE JOŠ GORE: Svi rade ovih 5 grešaka kada imaju alergiju!

I dok se neki vesele proleću, ono je za mnoge sinonim za probleme s alergijom. Polen i spoljni alergeni, poput prašine, vaš život mogu učiniti nepodnošljivim ukoliko pravite greške za koje zapravo niste ni svesni da ih pravite. Iako neki mogu osećati lakše ili teže simptome alergije, bitno je znati da možete sebi pomoći ukoliko izbegavate sledeće greške:

1. Ostavljate prozor otvoren
Uvedite pravilo da u sezoni alergija prozor ostavljate zatvorenim. Čak i ako niste kod kuće, prozor nemojte ostavljati otvorenim jer zrnca polena mogu ući unutra dok vas nema. Pogotovo nemojte otvarati prozor dok je napolju sunčano i vetrovito, napominje pulmolog Zdenko Tuđman.

2. Palite klima uređaj
Iako tokom letnih dana temperature mogu biti nepodnošljive za sve ljude, osobe koje pate od alergije ili imaju astmu ne bi trebalo da pale klimu. Klima je štetna, a pogotovo za astmatičare kada prilikom čišćenja klime koristimo jaka hemijska sredstva. Ujedno, nagle promene temperature štete tim osobama. Klima uređaji u svakom slučaju nisu najbolje rešenje za osobe s alergijama jer su te osobe inače osetljivije, upozorava doktor Tuđman. 

Možda Vas zanima   Mitovi i činjenice o umoru(KVIZ)

Kao alternativno rešenje preporučuje se ugradnja filtera za polen u ventilaciju. U autu paliti klimu samo u slučaju da imamo filtere za polen, dodao je.

 

3. Vežbate u pogrešno vreme
Ako volite vežbati na otvorenom, pazite na doba dana i vremenske uslove. Izbegavajte izlazak iz kuće rano ujutro ili popodne jer je tada najveća koncentracija polena u vazduhu. Što je toplije i vetrovitije to je gore. Izađite napolje kasno uveče jer je tada obično smanjena količina polena, kazao je doktor Tuđman.

4. Odgađate korišćenje lekova
Trebalo bi izbegavati korišćenje lekova sa ”zakašnjenjem” kada već praktički ne možemo disati. Kada znate da dolazi sezona alergija, pokušajte se pobrinuti za svoje zdravlje na vreme. Prevencija je najbolji lek.

Ukoliko koristite tablete za alergiju, počnite ih koristiti već dve nedelje pre nego što se javi polen u vazduhu. Dovoljno je uzeti jednu tabletu dnevno. Ima efekta, kazao je doktor Tuđman koji ističe kako je velika zabluda da se alergija ne može izlečiti.

Možda Vas zanima   KAKO KONAČNO ZAUSTAVITI GUBITAK KOSE? NATJERAJTE DA VAM KOSA RASTE BRŽE I JAČA NEGO IKAD

Uz imunoterapiju alergija se može izlečiti. Osobe obolele od alergije odlaze u Sloveniju koja od 2005. godine sprovodi takvu vrstu lečenja, kazao je doktor.

5. U kući imate plišane igračke
Plišane igračke jesu slatke i mekane, ali nažalost u velikom broju slučajeva samo leže na policama ili krevetu i skupljaju prašinu koja je najčešći okidač alergija.

Ako vaše dete ili bilo ko u kući ima plišane životinje, a još pri tome i alergiju, najbolje bi bilo da se rešite tih igračaka. Eventualno možete dati detetu da odabere i zadrži jednu ili dve plišane igračke koje možete s vremena na vreme oprati. 

Preporučujemo Vam i ovo:

Možda Vas zanima   Ulje od bijelog luka nevjerovatan lijek