ŽIVI OTROV U KUĆI: Ovo nas truje svaki dan, a da toga nismo ni svesni!

Miris opranog rublja je svačija omiljena stvar. Zato uvijek nastojimo odabrati omekšivač mudro, to bi trebalo omekšati odjeću i učiniti je mirisnom.

Trebate znati da omekšivači sadrže toksine i hemikalije koje mogu ući sustav kroz kožu ili udisanjem i uzrokuju zdravstvene komplikacije.

Ovo su najčešće hemikalije pronađene u gotovo svim omekšivačima na tržištu:

  • Alfa-terpeniol – Ovo je otrovna hemikalija, što može dovesti do niza mnogih zdravstvenih problema, kao što su vrtoglavica, glavobolja, glad, gubitak pamćenja, utrnulost u licu, vratu i boli kičme.
  • Benzil acetat – to je dokazano od ove otrovna tvar može dovesti do raka gušterače. Njegove pare mogu izazvati iritacije očiju i respiratornih problema, a najgora stvar je da se može apsorbirati kroz kožu.
  • Benzil alkohol – Ova opasna tvar povezana s poremećajima centralnog živčanog sistema, glavobolju, mučnina, povraćanje, vrtoglavica i drastičnih kapi krvnog tlaka.
  • Kloroform – kancerogeni neurotoksin koji može dovesti do gubitka svijesti, mučnina, glavobolja, povraćanja i / ili vrtoglavica, pospanost.
  • Linalol – Još jedna opasna tvar poznata da uzrokuje respiratorne probleme, pa čak i dovesti do tzv gubitak koordinacije mišića
Možda Vas zanima   Pred vama je zanimljiv i vrlo jednostavan test ličnosti, čiji će vas rezultati iznenaditi. Sve što je potrebno jeste da izaberete ključ, a taj ključ će opisati vašu ličnost. Pogledajte ključeve ispod i izaberite samo jedan.