Bujice nose sve pred sobom, olujni vetar tutnji oko Srbije, odroni u Bosni i Crnoj Gori: Situacija je alarmantna, kiša ne prestaje da pada! (VIDEO)

Bujice nose sve pred sobom, olujni vetar tutnji oko Srbije, odroni u Bosni i Crnoj Gori: Situacija je alarmantna, kiša ne prestaje da pada! (VIDEO)

 

Nakon lepih i prolećnih dana, Crnu Goru i BiH je pogodilo veliko nevreme. Slike i snimci poplavljenih ulica, počupanih stabala, odrona stižu iz svih krajeva zemlje.

Zbog najavljenih padavina i oluja, od juče je na snazi crveni meteoalarm, a i Srbja je dobila upozorenje za neke delove zemlje.

CRNA GORA

Jake padavine, praćene vetrom, poplavile su ulice u Bečićima, zbog čega je saobraćaj na tom delu usporen. I u ostalim primorskim gradovima, ali i u centralnoj regiji, padavine praćene olujnim vetrom otežavaju saobraćaj.

Čitaoci Herceg Novog javljaju da je tamo počela oluja. Najviše kiše, standardno, palo je na Cetinju. Noć za cetinjske vatrogasce je bila jako burna jer su imali više intervencija na gradskom i prigradskom području.

Možda Vas zanima   Doktori mislili da je 11-godišnja djevojčica trudna ali nakon snimka vidjeli su da je u pitanju prava noćna mora!

Vatrogasci su tokom noći intervenisali i u dve zgrade na Cetinju, zbog poplave u podrumima. I građanima glavnog grada kiša i jak vjetar koji duva pravi probleme. Parkinzi i ulice pojedinih naselja su poplavljeni, stabla počupana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Nakon januara u kom su Bosanci i Hercegovci uživali u relativno toplom vremenu bez obilnijih padavina, prvi dani februara doneli su nevolje. Krajina je pod snegom, Bosanski Novi nema električne energije, a sve je više naselja koja su pod vodom.

Obilne padavine donele su nevolje i stanovnicima visočkog naselja Moštre, gde se reka Bosna izlila i već preti kućama.

Za područje Mostara i Trebinja danas je na snazi crveni meteoalarm zbog obilne kiše koja je prognozirana u količini od 40 do 80 litara po metru kvadratnom. Za Foču, Sarajevo, Bihać i Livno, također zbog kiše, na snazi je narandžasti meteoalarm, dok je za Banju Luku, Tuzlu, Prijedor i Višegrad upaljen žuti stepen upozorenja.

Možda Vas zanima   Želio da snimi grmljavinu, zabilježio najgori trenutak u životu

Za područje Mostara, Sarajeva, Livna i Trebinja danas je na snazi narandžasti meteoalarm zbog prognoziranih olujnih udara juga, brzine 70 do 90 kilometara na sat. Crveno upozorenje znači izuzetno opasno vreme, narandžasto je za opasno, dok žuti meteoalarm znači potencijalno opasno vreme.

I na Tjentištu je jutros došlo do većeg odrona zemljišta koji potencijalno može ugroziti i Spomenik Bitke na Sutjesci.

Kiša koja je padala proteklu noć izazvala je poplave u blizini Fojnice. Nabujala reka stvara probleme stanovnicima mesnih zajednica Gojevići, Bakovići i Dusina.

Situacija na terenu je i dalje je alarmantna jer voda nosi sve pred sobom, a dodatni problem predstavlja i činjenica da kiša ne prestaje padati.

Zbog izlivanja vode na put potpuno je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Visoko – Kakanj u mestu Muhašinovići, alternativni pravci su u funkciji.

Možda Vas zanima   Optužila muža milionera da je tuče i pokušala izvući novac, a onda je sakrio kameru i sve snimio! (VIDEO)

Zbog izlivanja reke Kreševke otežano se saobraća i na putnim pravcima Kiseljak – Kreševo i Kreševo – Lepenica.

SRBIJA

Na Limu u naredna 24 časa vodostaji će biti u umerenom i većem porastu sa dostizanjem granice redovne odbrane od poplava. Dok će na Ibru u naredna 24 časa biti slična situacija sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa.