Da li isključujete bojler pre nego što uđete u kadu? Ako vaš bojler zvuči ovako – MOŽE DA VAS UBIJE

Da li isključujete bojler pre nego što uđete u kadu? Ako vaš bojler zvuči ovako – MOŽE DA VAS UBIJE

Da li isključujete bojler pre nego što uđete u kadu? Evo kada je to opasno.

Bojler je, pored promaje, stvar koja kod balkanaca izaziva neviđenu fobiju. A osvrćući se na smrt mladog Nikole (18) iz Niša, koga je ubila struja dok se tuširao, ovaj strah nije neopravdan.

Poznato je da bojler može, u slučaju eksplozije, teško da vas povredi ili ubije.

Prema rečima stručnjaka, bojler eksplodira usled neispravnosti. Onaj koji je ispravan i pravilno održavan nikada neće eksplodirati, čak i ako se ne održava u besprekornom stanju, budući da ima tri vrste zaštite. Tek kada sve otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost.

Možda Vas zanima   Tretman ljepote kojem se mnoge poznate ličnosti podvrgavaju, a ne žele da znate pravu istinu…

U slučaju nekontrolisanog grejanja vode, koje se može prepoznati po zujanju i ključanju vode, koje se čuje iz bojlera, prvo što treba da uradite je da prekinete dovod struje, utoliko  i na termometru vidite previsoku temperaturu, pod uslovom da je i on tačan.

Struju možete da isključite i preko prekidaču koji napaja bojler. U slučaju da takvog prekidača nema isključite osigurač na koji je povezan bojler, a ako imate ugrađenu fid sklopku, njenim aktiviranjem isključujete kompletnu struju u stanu, što je najbezbednije.

S obzirom na to da je bojler sud pod pritiskom i naponom u kom ima vode, najpametnije je da ga isključujete dok se kupate ili tuširate.

Ukoliko je bojler potpuno ispravan (nema ogoljenih žica koje vire, ne curi voda koja je u dodiru sa nekom od njih i slično) i ako je uzemljenje dobro urađeno, onda je savršeno bezbedno ostaviti bojler uključen, ali to uglavnom nije slučaj u našim domaćinstvima.

Možda Vas zanima   Jedna od najčešćih grešaka koju ljudi rade u kuhinji – Vrijeme je da prestanete s ovim!

Do strujnog udara dolazi ako je tokom kupanja uključen bojler koji ima loše uzemljenje.

Kad se vrši tehnički prijem zgrade ili kuće, praksa je da se uvek posebnim uređajima kontroliše uzemljenje. Ako je uzemljenje dobro, kad grejač probije masu, izbiju osigurač ili sklopka i onda dolazi do nestanka struje u bojleru.

Ipak, stručnjaci savetujuju da se uvek, bez obzira na to da li je uzemljenje dobro ili ne, bojler ugasi pre ulaska u kadu!

(Izvor: telegraf.rs)

Preporučujemo Vam i ovo:

Možda Vas zanima   BOGATAŠ NA SAMRTI TRAŽIO OD ANĐELA SAMO JEDNU STVAR: POUKA KOJU TREBA ZAPAMTITI!