Djed nikada ne umire, samo postaje nevidljiv… Ovo trebate pročitati, dira pravo u srce!

Djed nikada ne umire, samo postaje nevidljiv… Ovo trebate pročitati, dira pravo u srce!

Djedovi i nene(ili bake kako ih neko zove) su zaista jedne od najposebnijih osoba u našim životima. Oni su roditelji naših roditelja i neizmjerno nas vole.

Svako ko ima djeda, nenu je veoma sretna osoba. Cijenite to. Pored toga, odgajaju nas poput naših roditelja. Brinu o nama, žrtvuju se. Tu su za nas, vole nas neizmjerno. Mi to nažalost nekada i ne cijenimo, budemo grubi prema njima.

Ne trebamo tako reagovati. Zato im pružajte svu potrebnu pažnju i brigu. Budite strpljivi, pa i oni su bili strpljivi sa vama kada ste bili mali, previše zantiželjni ili nestašni.

Možda Vas zanima   Upozorenje za korisnike: Nova prevara – Čuvajte se ovakvih djevojaka na Facebooku..

Poklonili su vam ljubav, vrijeme, odvajali od sebe kako biste vi imali više. Od njih zaista možemo mnogo toga naučiti.

Teško je gledati ih kako slabe, kako postaju nemoćni. Zaista je teško.  Zato trebamo biti zahvalni što ih imamo i pomagati im što više. Pomozite im, neka ne idu sami kod doktora ili na ostala mjesta.

Brinite o starijim osobama. Budite tu za njih. Posjećujte ih,neka se ne osjećaju odbačeno i usamljeno. Zamislite kako bi vama bilo.

Teško je susresti se s njihovom smrću.Kada smo stariji, to nekako prihvatimo, ali teško je objasniti malom djetetu to sve.

Ipak, trebate mu objasniti šta se desilo i da se djed ili nena neće vratiti. U suprotnom, očekivat će da se vrate. Neka dijete zna da iako je neko umro, on je opet u našem životu, neće bit zaboravljen.

Možda Vas zanima   Počeo je vikati na psa zbog lošeg ponašanja, a onda prasnuo u smijeh kada je vidio njegovu reakciju

Trebate svi imati na umu da ako su umrli , to ne znači da oni nisu prisutni. Prisutni su u našim životima, dešavanjima. Prisutni su u našim sjećanjima.

Pristni su na onim  mjestima gdje smo s njima provodili vrijeme. Prisutni su u bitnim događajima. Tu su za nas, iako ih ne vidimo.

Preporučujemo Vam i ovo:

Možda Vas zanima   12 stvari kojima me podučila baka prije nego što je umrla: Deseta mi je OTVORILA OČI!