Energetski pripravci – stvarna energija ili samo laž?

Kad kupujete energetski napitak, odista morate biti znanstvenik da biste točno znali što je sve u tom „čarobnom“ pripravku! Ni kada ga kupite, ne možete biti sigurni da je vaš izbor dobar; vi samo vidite da ga reklamira neka poznata osoba i po tome pretpostavljate da bi trebao biti kvalitetan.

Prema istraživanjima Mintela, tvrtke koja analizira svjetske ekonomske trendove, u razdoblju od 2005. do 2009. industrija energetskih napitaka porasla je za 136 posto, ali čini se da unatoč tome ta industrija trenutačno teško privlači nove potrošače jer neki misle da su ti napici preskupi, drugi da sadrže previše kofeina, dok ostali jednostavno misle da nisu zdravstveno pametan izbor. Danas se energetski napici radije kupuju za razbuđivanje nego za poboljšanje sportskih rezultata. Doista se potvrđuje da život 21. stoljeća zahtijeva mnogo, mnogo energije pa mnogi kupuju te napitke kako bi se „energizirali“. Takva su im i imena – svi su toliko „snažni“ da se možemo uplašiti koliko će nas osvježiti kad ih popijemo.

Od kada se koriste? Energetski napici prvo su se pojavili u Aziji, i to još 1962. kada je japanska kompanija Taisho proizvela napitak Lipovitan D Drink, koji je sadržavao taurin, aminokiselinu koja se i danas nalazi u energetskim pripravcima. Napitak je ekskluzivno spravljen da bi održao budnima japanske zaposlenike kako bi bili radno učinkoviti do kasno u noć.
U Americi se ranih osamdesetih pojavljuje prvi energetski napitak Jolt Cola – napitak bogat šećerom i kofeinom (i danas sadržaj energetskih napitaka), koji je bio popularan među mladima, osobito onima koji su živjeli u kampusima koledža. U Europi energetski napici postaju popularni devedesetih, a njihova popularnost doseže vrhunac sredinom ovoga desetljeća. Industrija energetskih napitaka danas je vrlo jaka, a u 2000. godini vodeći proizvođači tih napitaka udvostručili su posao. Samo u Americi zarađivali su više od milijardu dolara na vodećim napicima. Jednostavno, energetski napici energija su koja se jako dobro prodaje!

Kakav je njihov učinak na tijelo? Ti „supersnažni“ pripravci dijele se na:

  1. one koji daju dodatnu energiju – stimulanse
  2. one koji povećavaju sportski uspjeh, imaju metabolički učinak te jamče savršeno tijelo
  3. one koji podržavaju mršavljenje ili daju dodatnu energiju.

Sadrže li neki „tajni“ čarobni sastojak? Postoje stotine energetskih napitaka, ali većina sadrži sljedeće sastojke.

Kofein

Blokira učinak adenozina, hormona koji nas uspavljuje, i tako „razbuđuje“ neurone time što nas hipofiza priprema za „obranu ili bijeg“. Povećava se lučenje adrenalina, srce počinje jače lupati, jetra jače lučiti dodatni šećer u krv da bismo imali više energije, oči nam se razbude. Uza sve to, kofein dodatno utječe na dopamin – kemijsku tvar odgovornu za osjećaj zadovoljstva. Zbog svega toga osjećamo se energičnije! Energetski napitak može sadržavati i više od 20 sastojaka, ali zasigurno sadrži kofein! Dokazano je da kofein može privremeno poboljšati mentalnu koncentraciju, što je ponekad djelotvorno ne samo kod nesportaša nego i kod sportaša, kojima umanjuje iscrpljenost! Kofein stvara ovisnost pa ako dugo pijete kavu i odlučite popiti energetski napitak, njegov učinak nećete osjetiti. Prosječan energetski napitak sadrži oko 80 mg kofeina, kao i šalica kave!
Iako je najpoznatiji stimulans, kofein bi mogle zamijeniti i zdravije alternative kao što su zeleni čaj, guarana, ginseng, kapsaicin – sastojak koji čini ljutom čili papriku!
Zeleni čaj sadrži poticajni alkaloid, kao i kava, teofilin i EGCG, antioksidans epigalokatehin, za koji je dokazano da čak 100 puta više od vitamina C i 25 puta više od vitamina E štiti stanice i DNK od oštećenja. Bioaktivni sastojak kapsaicin iz čili paprike također je stimulans. Istraživanje iz Danske i Nizozemske sugerira da zajedno sa zelenim čajem pomaže u mršavljenju produžujući sitost i smanjujući osjećaj gladi. Možemo li sve te sastojke uzimati i iz hrane? Da, sve ih možemo uzeti i svakodnevnom prehranom, ali evo nekih koji nisu tipični za naše podneblje.

Možda Vas zanima   U koliko imate ovo cvijeće dobro ga čuvajte!!

Ginseng

Čest sastojak energetskoga napitka jer se vjeruje da smanjuje stres i povisuje razinu energije. Međutim, samo ime ginseng ne znači mnogo jer postoji nekoliko vrsta korijena ginseng, od kojih svaki ima drugu ulogu! Kineski ginseng ne preporučuje se osobama s povišenim krvnim tlakom, dok sibirski i Panax ginseng poboljšavaju tonus i funkciju žlijezda s unutarnjim izlučivanjem te tako pridonose hormonskoj ravnoteži. Sibirski ginseng testiran je na ruskim astronautima i dokazano je da povećava snagu i energiju. Stoga drugi put kada želite popiti neki energetski napitak, dobro pogledajte koju vrstu ginsenga sadrži!

Guarana

Stimulans koji nalazimo u korijenu grmlja tipičnog za Venezuelu i Brazil. Čest je sastojak energetskih napitaka i pilula za mršavljenje jer sadrži oko dva puta više kofeina nego zrno kave. Uznemirenost, proljev, često mokrenje, tremor, mučnina, nemiran san – to su popratne pojave koje se mogu pojaviti nakon uzimanja guarane. Jaču alergijsku reakciju prate oticanje lica, jezika, usana, poteškoće s disanjem i nepravilan rad srca, i tada hitno treba potražiti liječničku pomoć!
Efedrin je stimulans koji djeluje na središnji živčani sustav i čest je sastojak napitaka koji pospješuju mršavljenje. Koristi se i kao sredstvo za stezanje krvnih žila u proizvodima protiv začepljenja nosa, ali može djelovati i na rad srca – istraživanje Journal of the American Medical Associationa pokazalo je da dijetetski proizvodi koji ga sadrže mogu tri puta povećati rizik od srčane aritmije, ali i probavnih smetnji.

Možda Vas zanima   Tajna Amiša: Piju moćni napitak i ne dobivaju rak

Taurin

Aminokiselina koju tijelo samo proizvodi te pridonosi održavanju urednog ritma srca i kontrakciji mišića. Danas postoji mnogo znanstvenih debata o tome treba li taurin koristiti u energetskim napicima ako ga tijelo samo proizvodi, a nalazi se i u mlijeku, jajima, ribi, mesu. Iako vegani ne uzimaju tu aminokiselinu iz spomenutih izvora, njihovo tijelo sintetizira dovoljno taurina kako bi izbjeglo njegov nedostatak.

Kreatin

Proizvodi se u tijelu od aminokiselina iz bubrega i jetara, a oko 95 posto kreatina uskladišteno je u mišićima. Pripravke s kreatinom ponekad koriste bodibilderi u obliku kreatin monohidrata, ali pripravci kreatina već su dugo upitni jer ga istraživanja povezuju sa simptomima alergije i astme (istraživanja s Klinike Mayo). Ne preporučuju se ni bubrežnim bolesnicima, zatim kod srčane aritmije i pada krvnog tlaka, a mogu izazvati debljanje i dehidraciju. Iako su količine preporučene na pripravku sigurne, treba biti jako oprezan kod dugotrajnog uzimanja, osobito kod mlađih osoba, a roditelji bi trebali pripaziti da tinejdžeri ne uzimaju pripravke s kreatinom. Pokazalo se da je kreatin koristan kod trkača na kratke pruge, dok kod sportaša koji trebaju biti angažirani dulje vrijeme taj pripravak može izazvati znojenje, dehidraciju i mišićne grčeve.
Vitamini B skupine i inositol i koenzim Q10 koriste se u energetskim pripravcima jer pretvaraju šećer u energiju. Inositol se ubraja u skupinu B vitamina, ali ga tijelo ne može samo sintetizirati, dok koenzim Q10 jača srce i energizira, a za njegovu idealnu sintezu važna je prisutnost vitamina B6. Ove je pripravke preporučljivo uzimati ako se ne unose hranom u dovoljnim količinama, ali ako ih je dovoljno, tijelo će ih izbaciti uriniranjem.

HFCS

Visokofruktozni kukuruzni sirup i obični šećer često se koriste u energetskim pripravcima. Da bi pripravak bio „zdraviji“, često se istakne da ne sadrži šećer, nego su tu, naravno, umjetna sladila i umjetni dodaci. Jedino što umjetni dodaci dugoročno mogu postići jest uništavanje vašeg zdravlja. Sve umjetne kemikalije nekima izgledaju idealne, ali pitam se što se dogodi sa „umjetninama“ koje naše tijelo ne prepozna, ne zna ih apsorbirati, a ni metabolizirati?! Najnovije istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Princeton objavljeno u ožujku 2010. u Journal of Pharmacology, Biochemistry and Behaviour potvrđuje da HFCS, bez obzira na agresivnu marketinšku kampanju, ipak deblja! Naime, laboratorijsko istraživanje pokazalo je da je napitak s HFCS-om debljao više nego napitak sa šećerom, iako su se unosile iste kalorijske vrijednosti, te su znanstvenici pokazali da su glukoza i fruktoza razdvojeni u toj vrsti šećera, što znači da ih tijelo brže apsorbira!

Možda Vas zanima   Zašto biste ovo trebali danas doručkovati?

 

Presuda

Mnogi energetski pripravci sastoje se od aminokiselina, masti i bjelančevina, nutrijenata koje naše tijelo dobiva hranom. Kao što smo već spomenuli, većina stimulansa poput kofeina, zelenoga čaja i kapsaicina doista će nas podići, protresti i probuditi“, ali mislim da učinak energetskog pripravka NIJE bolji od obične kave, zelenoga čaja ili začinjenog jela.
Neke vrlo razvijene zemlje sumnjičave su prema najprodavanijim energetskim napicima poput Red Bulla pa su Francuska, Danska i Norveška zabranile prodaju toga napitka, dok Kanada zahtijeva da napitak na deklaraciji nosi znak upozorenja da nije za trudnice i djecu! Njemačke države Hesse i Sjeverna Rajna Vestfalija zabranile su napitak Red Bull Cola jer su testiranja pokazala da na limenci nije naveden sastojak kokain, iako su njegove doze bile tako niske da ne mogu zadovoljiti one koji bi ga htjeli unijeti tim napitkom. Napitak je zabranjen zbog zakona koji apsolutno ne dopušta ni najmanju dozu kokaina.
Proteinski shakeovi skup su izvor dodatne „snage“, često sadrže, umjetna sladila, aditive i konzervanse, a mnogima su zapravo nepotrebni. Proteinski ili ugljikohidratni shakeovi pomoći će sportašima ili aktivnim bodibilderima, dok je za one neaktivne takav napitak ponekad dopušten, ali dugoročno neće dati ni dodatnu energiju ni bicepse, nego samo veći opseg struka!
Što je s napicima koji sadrže razne vitamine? Ako vam nedostaju, prihvatljivi su, ali ako vam ne nedostaju, nema razloga kupovati ih da bi završili u zahodskoj školjci. Neki od tih nutrijenata mogu koristiti aktivnim sportašima, što znači da će nekima energetski pripravak koristiti dok drugima uopće neće, ali prije nego što se odlučite za energetski pripravak, prvo se upitajte za što vam ta „energija“ treba! Jeste li sportaš koji diže utege ili pak aktivno trčite, a možda ste neaktivni pa mislite da će vam kupovna energija omogućiti bolje tijelo? Tek kada sa sigurnošću budete znali zašto vam je baš taj određeni pripravak potreban, dobro ćete uložiti novac!
Zaključak je – energiju će najsigurnije i najekonomičnije podići tjelovježba, zdrava i raznolika prehrana u kombinaciji s kvalitetnim snom!

(Izvor http://www.lejlakazinickreho.com)