Evo kako je rusko plemstvo vaspitavalo decu: 8 zakona koji stvaraju dobre, ali jake ličnosti!

U današnje vreme, kada se često pitamo kuda ide ovaj svet, ruski pedagoziu nameri da pomognu roditeljima, kažu: Vaspitavajte decu onako kak oje to činilo rusko plemstvo pri edukaciji svog potomstva.

Ovi saveti jesu iz prohujalih vremena, ali vredi se podsetiti šta se smatralo vrlinom.

Ruska aristokratija je bila na dobrom glasu. I danas se govori o njihovoj dobroti, plemenitosti,istančanim osećanjima, ali i izrazitoj hrabrosti. Naravno da je i među aristokratijom bilo onih sa slabostima ili manama, ali većinu plemstva je zaista krasilo mnoštvo najplemenitijih osobina.

Čast, učtivost i poštovanje drugih su bili od životne važnosti. Stil života ruskih kneževa i grofova, njihovi maniri, pa čak i izgled, nikako nisu bili slučajnost, već posledica vrlo strogog vaspitanja. Iako su i tada postojale mnoge knjige i pismena uputstva, ipak je dosta toga bilo “između redova”.

Možda Vas zanima   Ova slika IZLUĐUJE sve na Fejsbuku: Možete li vi na njoj da pronađete psa?

Na neki način, plemstvo kao da je prećutno čuvalo ta zlatna pravila za vaspitavanje “idealnih” ljudi. Istoričari umetnosti, psiholozi, pedagozi danas se trude da proučavanjem različite građe rekonstruišu i pravila kojih nije bilo u knjigama. Mi vam dajemo neka od njih ukoliko želite da vaše dete ne bude “razmaženi produkt današnjeg ludog vremena”.

Naravno da su neki saveti prestrogi ili danas nazamislivi, ali niko ne primorava roditelje da ih primenjuju u potpunosti. Takođe, podrazumeva se da se ovi principi pri vaspitavanju dece sprovode razumno.

Samopoštovanje

Mali plemići su od samog detinjstva slušali da kome je mnogo dato, od njega se mnogo i očekuje. Drugim rečima, pošto su se rodili kao privilegovani, onda je trebalo da pokažu i dokažu da su toga vredni, pa su ih od malih nogu učili da moraju biti hrabri i čestiti. Dobro obrazovanje nije bilo samo instrument za sticanje slave i bogatstva, već sredstvo kojim se mogao postići duševni i umni razvoj. Danas, kada deca često umeju da preteraju u svojim željama i zahtevima, ponekad nije loše podsetiti ih na prave vrednosti.

Možda Vas zanima   OPREZ Očistite klima uređaj! Iz njega preti smrtonosna bakterija

Hrabrost

Kukavičluk se nije mogao povezati sa ostalim plemenitim osobinama i veštinama, zato su dvorjani posebnu pažnju poklanjali hrabrosti i smatrali su da se ona može uvežbavati jačanjem volje i drugim zahtevnim fizičkim treninzima. Mora se naglasiti da hrabrost nije bila poželjna samo kod mladih plemića koji su je dodatno uvežbavali služeći vojsku ili uključeni u teške zadatke u floti, već je bilo poželjno da i mlade dame budu kuražne i smele.

Za nastavak kliknite ovdje

Preporučujemo Vam i ovo:

Možda Vas zanima   Mislili su da je BESKUĆNIK: Kada je umro lekari su se ZAPREPASTILI otvorivši njegovu torbicu