Kako odabrati pravog psa za vašu porodicu

Razmišljate o novom krznenom članu porodice? Prije no što nabavite svog najboljeg prijatelja, postoji nekoliko stvari o kojima trebate razmisliti kako bi prijateljstvo bilo obostrano:

Porijeklo:

Smatra se da su psi bili prve domaće životinje među sisavcima. Ljudi su ih pripitomili prije otprilike 12 000 godina i navodno sve pasmine potječu od vuka, unatoč tvrdnjama da neki potječu i od lisica. Smatra se da je predak psa bila životinja slična vuku, a to je vjerojatno mješanac između vuka i čaglja.

Karakteristike:

Psi su lijepi, plemeniti, inteligentni, ali povrh svega vjerni i odani ljubimci. Odlikuje ih duboka privrženost prema ljudima.
Uvijek će se veseliti kad vas vidi, u svako će se doba rado poigrati s vama i što je neprocjenjivo vrijedno, izazvati vaš osmjeh i dobro raspoloženje. U današnje vrijeme je dobrodošla činjenica da pas potiče na aktivnost. Odvući će vas od televizijskog programa i sjedenja u naslonjaču izlaskom u šetnju ili sprečavanjem nekog njegovog nestašluka. 
Pas će vam sigurno uljepšati i obogatiti život, što je samo jedna od mnoštva pozitivnih strana ovih predivnih životinja.

Važno je znati da je pas inteligentno i osjećajno biće s određenim osobinama. Zbog pripadnosti čoporu ima urođenu potrebu za životom u sustavu hijerarhije, u kojemu postoji red. U životu s čovjekom, pas ne smije imati status “vođe čopora” i zato psa treba odgojiti i socijalizirati. Vlasnik treba biti dosljedan i čvrst, a u isto vrijeme pružati psu ljubav te siguran i sretan dom. Pas zahtjeva obveze, a pri tomu je važna suglasnost svih članova obitelji. Psi koji odrastaju okruženi ljubavlju vlasnika i okoline postaju mirni, staloženi i druželjubivi.

Uvjeti za držanje psa: 

Prije kupnje/nabave psa morate dobro razmisliti hoćete li mu moći pružiti sve potrebne uvjete. 
To se odnosi i na njegovo mjesto boravka. Ako će veći pas boraviti van kuće, najbolji izbor bilo bi zagrađeno dvorište tako da pas ne može pobjeći ili odlutati od kuće. Ako nemate zagrađeno dvorište, psa trebate smjestiti u box koji ne smije biti malen i skučen tako da se pas jedva može okrenuti, već mora biti propisanih dimenzija i dobro opremljen. Male pasmine pasa su pogodne za držanje u stanu.

Koju pasminu odabrati: 

Možda Vas zanima   Mama, živi mi još dugo, dugo…

Dobro je znati da svaka pasmina ima svoje karakteristike i zahtjeve koje bi trebalo poštivati. Neke pasmine su poslušnije od drugih, neke tvrdoglavije ili pak nestašnije. Važna je i veličina pasmine kao i karakteristike vezane uz održavanje higijene. 

Higijena i zdravlje: 

Kupanje: 
Svaki pas bez obzira na veličinu trebao bi se kupati 1-3x godišnje.
Treba koristiti šampon namijenjen psima, a ne ljudima ili nekim drugim ljubimcima.
Zapamtite da prečesto kupanje psu isušuje kožu što može dovesti do oštećenja.

Češljanje:
 
Svaki pas trebao bi se češljati, a koliko često ovisi o zahtjevnosti njegove dlake.
Psa treba temeljito iščetkati i pritom paziti da ga češalj ne grebe ili ne iritira na bilo koji način.

ZAKONSKE OBVEZE – CIJEPLJENJE I MIKROČIPIRANJE PASA:

Bjesnoća je virusna, zarazna bolest središnjeg živčanog sustava sisavaca. Spada u bolesti zajedničke ljudima i životinjama. Bolest se prenosi slinom tj. ugrizom oboljele životinje, a završava smrtnim ishodom. 
Vlasnici pasa imaju zakonsku obvezu cijepljenja pasa protiv bjesnoće! Psi se moraju cijepiti GODINU dana od prethodnog cijepljenja! Dakle, ako je pas npr. cijepljen protiv bjesnoće u desetom mjesecu prošle godine, on se mora ponovo vakcinirati u desetom mjesecu ove godine. Protiv bjesnoće moraju biti cijepljeni svi psi stariji od tri mjeseca, jednom godišnje, na čitavom području Republike Hrvatske. Između dva cijepljenja ne smije proći više od 12 mjeseci. Pas koji tijekom godine navrši tri mjeseca, mora biti cijepljen u narednih 14 dana, a pas koji nije ranije cijepljen, u roku od 14 dana od dana njegove nabave. 

Prema Pravilniku o označavanju pasa, svi psi se moraju mikročipirati! Ukoliko pas nije do sada mikročipiran, to se mora obaviti prilikom cijepljenja protiv bjesnoće. Mikročipiranje je potpuno bezopasan i bezbolan način označavanja pasa. Mikročip je mala kapsula veličine riže koja se psima aplicira podkožno pomoću posebnog aplikatora. On sadrži jedinstveni identifikacijski broj koji se može očitati samo putem specifični čitača za tu namjenu. Mikročipiranje se obavlja samo jednom, a u slučaju promjene skrbnika mijenjaju se podaci u bazi i ostaju podaci o prethodnim skrbnicima, zbog čega je važno da se veterinari obavijeste o svakoj promjeni skrbnika.

Štene


Prije nego dovedete štene u njegov novi dom, pripremite sve neophodne potrepštine. Prvih nekoliko mjeseci u životu vašeg ljubimca najvažniji su za uspostavu daljnjeg kvalitetnog odnosa. Trebate biti dosljedni i čvrsti, a u isto vrijeme pružiti psu ljubav te siguran i sretan dom.

Možda Vas zanima   POSLE 10 GODINA SRELA SAM NESTALOG SUPRUGA: Nisam ni sanjala da će me takav osećaj obuzeti! (FOTO)

Kako odabrati ime?

Idealno ime trebalo bi biti kratko. Ime s dva suglasnika je preporučljivo jer je kratko, a štene ga neće pomiješati s kratkim naredbama ili zabranama tipa “Ne”. Budite uporni – svi članovi obitelji trebali bi koristiti isto ime, a ne zbunjujuće nadimke ili varijacije imena. Reakciju na ime nagradite s puno pohvala i igre.

Cijepljenje:

Pse treba čistiti od crijevnih parazita (gliste, trakavice). Gliste imaju svi štenci, a i odrasli psi ih lako dobiju, pri čemu ne moraju pokazivati nikakve simptome. Odrasli psi se prilikom cijepljenja protiv bjesnoće očiste i od parazita, a štenci i nekoliko puta u prvim mjesecima života. Svakako tražite savjet veterinara.

Štence treba cijepiti protiv 4 glavne pseće bolesti: štenećak, parvoviroza, leptospiroza i hepatitis. Prvo cijepljenje se provodi u dobi od  2 mjeseca starosti i ponavlja se u dobi od 3 mjeseca. Preporuča se cijepljenje pasa i protiv sve češćeg corona virusa. Dobro je nakon toga pse cijepiti protiv ovih bolesti jednom godišnje do kraja života. Prije cijepljenja psa treba očistiti od crijevnih parazita.

Prema Zakonu o veterinarstvu psa je obavezno cijepiti protiv bjesnoće svake godine, a prvi put kada navrši 4 mjeseca.

Spavanje:

Osigurajte štencu poseban krevetić. Položite ga na mirno mjesto bez propuha. 
Prvu noć u novom domu vaš novi ljubimac cijeniti će mekani ležaj, koji će mu dati toplinu i osjećaj sigurnosti. Utjeha će mu biti i posebno dizajnirana igračka za štence koja će zadovoljiti njegove instinkte. Ukoliko u kući imate i druge ljubimce, upoznajte ih postepeno te ih ne ostavljajte same niti ih ne hranite zajedno sve dok se dobro ne upoznaju i prihvate.

Vježbanje vršenja nužde:

Puppy trainer – odlično je sredstvo za pomoć pri treningu, a koje privlači štene da vrši nuždu na jednom mjestu. Za siguran rezultat, pokažite štencu mjesto gdje ste stavili sredstvo i uvijek ga tamo odvedite odmah ujutro, navečer prije spavanja te iza svakog obroka. Ako samostalno ode na to mjesto i obavi nuždu, odmah ga nagradite poslasticom. Pelene za štence posebno pomažu kod kućnog treninga. Miris pelena privući će štenca da obavi nuždu baš na tom mjestu, umjesto na podu. Svakako ga nagradite prilikom korištenja pelena, što će ga ohrabriti na ponavljanje vršenja nužde na tom mjestu.

Možda Vas zanima   Strogo zabranjeno: Što ginekolozi ne smiju raditi tijekom pregleda?

Prehrana:

Prvi obroci novog štenca u kući vrlo su važni. Saznajte što je vaše štene jelo do dolaska u novi dom i nastojte ga time hraniti još dan-dva. Ukoliko želite prijeći na premium ili superpremium hranu, činite to postepeno u periodu od jednog do dva tjedna. Miješajte novu i staru hranu, postepeno povećavajući količinu nove, kako ne biste opteretili mladi probavni sustav. Kvalitetna suha hrana za štence, osim što je zdravija za vašeg psa, za posljedicu ima i količinski manju i uredniju stolicu. Kupujte samo originalna pakiranja, a ne hranu u rinfuzi. Samo originalna pakiranja jamče kvalitetu, deklarirani sadržaj, ispravan rok trajanja te očuvanost svih hranjivih sastojaka.

  • Broj obroka s obzirom na dob psa:

– štenci od 2 – 3 mjeseca   – 4 – 5 obroka dnevno

– štenci od 3 – 6 mjeseci    – 3 – 4 obroka dnevno

– štenci od 6 – 10 mjeseci  – 3 obroka dnevno

– odrasli psi                        – 2 obroka dnevno


Dodavanje “ljudskih” namirnica, kao što su meso, jaja, sir ili kravlje mlijeko, kod šteneta može izazvati zdravstvene smetnje. Osigurajte svom ljubimcu vlastite zdjelice za hranu i vodu te uvijek dostupnu svježu vodu.

Ponovo razgovarajte
Na kraju, prije odlaska u pet-shop, sjedite sa svojom porodicom. Odlučite šta želite od psa i ustanovite da li je to izvodljivo. Ako znate šta svi želite, izbjeći ćete neslaganja i slomljeno srce ako kući dovedete krznenog prijatelja koji se ne slaže sa vašom porodicom.