Koji su uzroci gubitka kose kod muškaraca? Savjeti i PREPARATI za sprečavanje opadanja!

Koji su uzroci gubitka kose kod muškaraca?

Gubitak kose je uobičajena pojava i dogodi se svakom čovjeku tijekom života. Mnogi su uzroci opadanja kose, a najčešći su genetska predispozicija, obiteljska povijest i naravno sam proces starenja. Poznato je da je moguć gubitak kose u vrijeme velikog stresa, velikih promjena u prehrani te disbalansu hormona.

Gubitak do 150 dlaka dnevno normalna je pojava.

Posljedice opadanja kose kod muškaraca se mogu opaziti u dobi od 35 godina – ili se kosa prorjeđuje ili opada te se na tjemenu pojavljuje okrugla površina bez kose. Prema statistikama, gubitak kose se javlja kod 70 posto muškaraca.

Razlog otpadanja kose još nije u potpunosti jasan, ali liječnici se slažu da postoji više čimbenika, kao što su:

  • stres
  • anemija
  • genetika
  • bolesti štitnjače
  • hormonski poremećaji
  • gljivice
Možda Vas zanima   Čaj od divljeg origana upotreba

Koji tretmani postoje kao pomoć?

Postoji na tisuće preparata za koje proizvođači tvrde da će pospješiti rast kose ili spriječiti njeno opadanje. Za mnoge vitamine, šampone, regenerator i druge produkte tvrde da na neki način pomažu muškarcima u ovoj situaciji. Ovi produkti svakako ne mogu odmoći, ali nisi znanstveno potvrđeni.

Koji vitamini pomažu?

Dnevna doza vitamina B, cinka, željeza i kalcija su razuman izbor. Novije studije spominju vitamin D kao dobru opciju. Ne pretjerujte s unosom vitamina A jer navodno može utjecati na gubitak kose.

Kako spriječiti opadanje kose?

Pravilna briga o kosi je dobar početak. Održavajte kosu čistom koristeći nježne šampone. Zdrava prehrana je također bitan faktor. Dakle, ponavljamo: unosite u organizam dovoljne količine željeza kalcija i vitamina. Smatra se da i neke biljke djeluju blagotvorno kod ispadanja kose, tj. da će zaustaviti njeno ispadanje ili pak preokrenuti taj proces, a to su sjemenke buče i zeleni čaj.

Možda Vas zanima   Od ovog raka svakog dana umru 4 žene u Srbiji, a može da se izleči u 95 odsto slučajeva jednom prostom životnom promenom.

Sve je u našem organizmu međusobno povezano, zbog toga zdravlje kose ovisi o zdravlju cijelog organizma. Ako imate problema sa ispadanjem kose, alternativna medicina preporučuje da poboljšate prehranu, riješite se loših navika, smanjite stres i počnete se baviti sportom. Kvaliteta ishrane je jako bitna, potrebno je povećati unos ekološki uzgojenog voća, povrća i svježih sokova.

KAKO DA ZNATE DA LI ĆETE OĆELAVITI?<<Nastavak teksta>>

Preporučujemo Vam i ovo:

Možda Vas zanima   Isjekla je glavicu crnog luka na 2 dijela i stavila ispod pazuha: Kada čujete razlog, odmah ćete uraditi isto