Kozje mleko u ishrani dece i odraslih

Već smo nešto ranije pisali o kozijem mlijeku i njegovim dobrim osobina u opštoj primjeni.Danas Vam donosimo više detalja o bolestima koje su mogu liječiti kozijim mlijekom.

Kozje mleko već je vekovima poznato kao eliksir zdravlja i čuvar organizma kod brojnih bolesti. Postoje pisani tragovi kako je njegova lekovita svojstva otkrio Hipokrat, ali bi tek tokom 19. veka ono doživelo vrhunac svoje popularnosti. Kao takvo, korišćeno je za lečenje tuberkuloze, upale pluća, reume, gihta i žutice. Posebno je preporučljivo za decu kod kojih se ispoljava alergija na kravlje mleko, zbog nedovoljno razvijenog crevnog imunog sistema.

Neke zdravstvene prednosti ovog napitka obuhvataju i njegovo svojstvo ublažavanja upala, a blagotvorno utiče na varenje, poboljšava razgradnju hranljivih materija, jača kosti i unapređuje zdravlje srca.

Sveukupno gledajući, na našim prostorima odavno je poznato da ono jača imunitet, ubrzava metabolizam i štiti kod mnobrojnih bolesti. Ostanite sa nama i saznajte kako koristiti kozje mleko kao lek za pluća, koje su sve njegove prednosti, koji se mlečni proizvodi mogu napraviti sa njim, kao i gde ga možete kupiti.

Možda Vas zanima   LIJEK ZVANI ČUDO: Liječi proširene vene, kurje oči i napukle pete u samo 10 dana!

Sastav i lekovitost kozjeg mleka

Iako nije preterano popularno, kozje mleko je zapravo jedan od najkvalitetnijih izvora lekovitih materija, vitamina i minerala. Štaviše, najsličnije je ljudskom mleku i to ga čini veoma posebnim. Iako sadrži nešto veću količinu mlečne masti (6,5 grama), ono je preporučljivo jer ne uzrokuje pojavu holesterola.

Prebogato je dragocenim kalcijumom (327 mg), a prisutni su i fosfor (271 mg), magnezijum (34 mg), kao i kalijum kojeg ima čak 498 miligrama u 2 dl ovog napitka! Ono sadrži i vitamin A, B2, kao i preko potrebne vitamine D i C.

Kada je u pitanju kozje mleko kalorije su zastupljene u nešto većoj količini, pa se tako u jednoj čaši može naći oko 168 kcal. Udeo ugljenih hidrata je oko 11 grama, pa ukupno gledajući kalorijsku vrednost i njihovo prisustvo, ne čudi što je ovaj napitak preporučljiv sportistima i rekreativcima.

Ukoliko se bavite bilo kakvom fizičkom aktivnošću, budite sigurni da je konzumacija kozjeg mleka najbolji način za okrepljenje celokupnog organizma, jer ćete mu dati preko potrebne minerale. Izuzetno je bogato proteinima, što će svakako pozitivno uticati i na izgradnju mišića.

Možda Vas zanima   Kad vidite šta sve ubacuju u SLADOLED NA TOČENJE, neće vam biti dobro

Sadrži puno manje laktoze od kravljeg mleka

Iako je sadržaj masnoće kozjeg mleka identičan sa kravljim, masne globule su više zastupljene u ovom drugom. To ga praktično izdvaja kao mnogo zdravijim, jer ono je daleko lakše za probavu i telo ga puno bolje apsorbuje.

Osim toga, kada je u pitanju kozje mleko laktoza je zastupljena u manjim količinama. Zbog toga, oni koji su netolerantni na ovaj mlečni šećer mogu povremeno konzumirati ovaj prirodni napitak bez bojazni za alergijske reakcije.

Zapravo, većina ljudi koji ne smeju piti kravlje mleko osetljivi su na kazein, posebnu vrstu proteina koji je prisutan samo u njemu. Štaviše, ono sadrži preko 20 vrsta različitih alergena koji mogu da stvore ozbiljne probleme kako kod dece, tako i kod odraslih.

Kazein može da prouzrokuje ozbiljne gastrointestinalne probleme, kao što su sindrom iritabilnog creva, Kronova bolest, lenja creva i kolitis. Pored toga, mogu se javiti i autoimune bolesti, akne i ekcemi po koži. Ukoliko se pitate treba li piti kravlje ili kozje mleko, preporučujemo vam ovo drugo. Tako možete biti sigurni da nećete imati prethodno navedene reakcije i zdravstvene tegobe.

Možda Vas zanima   NAPITAK ZA BRZ METABOLIZAM I MOĆAN DETOKS: ovaj lekoviti sok topi višak kilograma

Ovo su samo neke lekovite supstance koje mleko od koze sadrži. Ne samo što sadrži više hranljivih materija koje su preko potrebne vašem telu, već ima manje aditiva od kravljeg mleka.

Kozje mleko kao lek za pluća

Da nastavite čitati o kozijem mlijeku kao lijek za pluća kliknite ovdje