LIMUNADA SA LAVANDOM: Liječi depresiju, nervozu i uznemirenost!

LIMUNADA SA LAVANDOM: Liječi depresiju, nervozu i uznemirenost!

Lavanda se decenijama unazad koristi u kozmetičke i medicinske svrhe. Između mnogih njenih dobrobiti, lavanda ima i antibakterijsko, antigljivično i antidepresivno delovanje. Često je korišćenja u borbi protiv nesanice i problema sa želucem.

Ulje lavande je dostupno u svim apotekama kao i u prodavnicama zdrave hrane ali prilikom kupovine povedite računa da na pakovanju piše da se koriti u svrhe terapije ili da je nerazblažen proizvod. Zapamtite da ulje lavande nije za svakoga, pa biste ga trebali izbegavati ukoliko ste trudnica ili dojite bebu.

Ovo su prednosti ulja lavande:

1. Umirujuće delovanje

Naučna studija je dokazala da ulje lavande sprečava nesanicu i uznemirenost redovnim korišćenjem tokom 6 do 10 nedelja. Predstavlja izuzetnu pomoć kod nervoze, depresije, nemira i nesanice.

Možda Vas zanima   SAMO 2 KAPI OVOG ULJA OPORAVLJA ČAK 97% SLUHA: Stariji ljudi su ostali zadivljeni rezultatima!

2. Umiruje glavobolje

Nekoliko naučnih studija je dokazalo da ulje lavande može da umiri jake migrene. Čak 71% pacijenata koji pate od jakih migrena navelo je da su im se simptomi znatno smanjili ili nestali usled inhaliranja uljem lavande.

3. Sprečava gubitak kose

Ukoliko pomešate ulje lavande sa nekim baznim uljem (kao što je kokosovo, maslinovo ili ulje koštica grožđa) možete podstaći novi rast kose za čak 44%. Izmešajte dve kapi ulja lavande sa kašikom kokosovog ulja i sve to nanesite na teme glave. Ostavite da deluje par minuta pa isperite. Vodite računa da se ulje lavande dobro razgradi sa drugim uljem jer je veoma jako.

4. Zarastanje rana

Na ranu utrljajte dve kapi ulja lavande i ona će uskoro smanjiti otok i podstaći brže zarastanje. Ukoliko rana krvari, ne primenjujte ovaj tretman.

Možda Vas zanima   BAKA (85) SVAKI DAN JEDE 2 KAŠIKE OVE SMESE: Nikada nije imala visok pritisak i holesterol! (RECEPT)

5. Prirodni analgetik

Žene posle carskog reza lakše su podnosile bol jer su se pored standardnih analgetika inhalirale sa uljem lavande.

Kako koristiti ulje lavande:

Jedan od najboljih načina korišćenja ulja lavande je dodavanjem 6 kapi u kadu prilikom kupanja. Isparenja će pomoći da se opustite i da sav bol nestane. Isto možete da se inhalirate tako što ćete dve supene kašike suvih cvetova lavande preliti sa vrućom vodom i inhalirate se par minuta sa njom.

Međutim, ubedljivo najukusniji način korišćenja ulja lavande je ako napravite limunadu sa lavandom:

Potrebni sastojci:

3/4 šoljice meda;
7 šoljica vrele vode;
1 kap ulja lavande;
4 limuna, oljuštena i samlevena.
Priprema:

Možda Vas zanima   NAPRAVITE SAMI: Šampon uz koji će vaša kosa rasti kao luda. Pogledajte sastojke koji su vam potrebni

Rastopite med u toploj vodi, zatim dodajte samleven limun i ulje lavande pa sve ostavite da se dobro ohladi u frižideru. Zatim možete da procedite i dodate led. Ovaj osvežavajući napitak preporodiće celo vaše telo!

Lavanda je prirodni saveznik vašeg zdravlja: Umiruje želudac, um, kožu i pomaže kod peruti prenosi