MART je najbolje prespavati, kažu naši stari: “Ko se u martu rodio, TAJ SE NIJE USREĆIO!”

MART je najbolje prespavati, kažu naši stari: “Ko se u martu rodio, TAJ SE NIJE USREĆIO!”

U davno doba, određene osobine, vrline i mane, pripisivane su osobama rođenim u odrećenom vremenskom periodu. Neka od ovih verovanja sakupljena su u Narodnom kalendaru i sačuvala su se do današnjih dana…

Mart je dobio ime po rimskom božanstvu rata – Marsu. Zato se ovaj mesec smatra naročito povoljnim za vojna dejstva.

Mart se kod Srba, kao i kod nekih slovenskih naroda, naziva još i blagoveštenjski mesec, marta, Suhi, brezen i letnik, a u starosrpskom i derikoža.

Srbi ovaj mesec zamišljaju kao ćudljivu babu koja lako menja mišljenje. Otuda, u martu može da napada veliki sneg, ali i da iznenada otopli i ogreje kao da je već leto. Zato narod kaže: “Bolje da te zmija ujede, nego da te martovsko sunce ogreje”.

Možda Vas zanima   JEDNOSTAVAN RECEPT ZA DUŽU I ZDRAVIJU STAROST

Osobe rođene u martu dobri su radnici i zbog toga omiljene na poslu. Popustljive su i teško se ljute, ali kada jednom na nekoga planu, zauvek ga “precrtaju” jer teško opraštaju. Poznate su po poštenju, ali treba da se klone lošeg društva da ih ono ne bi iskvarilo.

Srećan mesec im je januar, a u maju mogu da očekuju nesreću i štetu. Kada je zdravlje u pitanju, treba da čuvaju kolena, zube, a sklone su i bolestima srca.

Narod kaže i da, valjda zbog prevrtljivosti i ćudljivosti marta, ljudi rođeni u ovom mesecu imaju promenljivu sreću u životu. Kaže se: “Ko se u martu rodio, taj se nije usrećio”.

Ko planira tokom marta da se venča, trebalo bi da zna i ovo: “Ako se udaš kada martovski vetar duva, užitak i suze, imaćeš oba”, kaže stara izreka.

Možda Vas zanima   MAJKA U 60. GODINI Ona je druga najstarija porodilja u ISTORIJI SRBIJE i evo šta o tome IMA DA KAŽE

(Izvor: dnevno.rs)