Moćan med koji liječi i kada antiobiotici ne mogu: Riješite se upale, astme, psorijaze!!

Med manuka već mnogo godina sastavni je deo ishrane novozelandskih domorodaca Maora koji su jako dobro upoznati sa lekovitim moćima ove vrste meda. A dobar glas o manuka medu širi se i svetom pa tako i sve više ljudi u Srbiji otkriva šta sve može uraditi za njihovo zdravlje.

Naime, manuka med je vrsta meda sa najjačim antibakterijskim i protivupalnim djelovanjem pa čak može pomoći u liječenju raznih vrsta bakterija otpornih na antibiotike koje obično inficiraju rane, uključujući i “superbakteriju” MRSU, a takođe je čini osjetljivijom na neke antibiotike.

Možda Vas zanima   Uklonite tamne mrlje sa vašeg vrata, pazuha i prepona za uz ovaj prirodni RECEPT!

Ali, nije svaki manuka med ljekovit, već samo onaj koji ima oznaku UMF koji se koristi u svrhu terapijskog liječenja raznih zdravstvenih problema.

UMF je skraćenica za Unique Manuka Factor, zaštićeni znak kvaliteta i terapijskog djelovanja UMF Honey Association-a i mogu ga koristiti samo oni proizvođači manuka meda koji zadovoljavaju najviše i najstrože kriterijume u kvalitet i izvrsnosti, pa se njihov med podvrgava naučnim istraživanjima i mjerenjima.

Kako manuka med djeluje?

Ova cvjetna dragocjenost, koja nastaje iz cvjetova drva Manuka koje raste nekultivisano na širim područjima Novog Zelanda, sadrži mnoge blagotvorne hemijske spojeve, uključujući organske kiseline,minerale u tragovima, protivmikrobne spojeve, vitamin C, A i beta–karoten, kao i sve vitamine B.

Lepeza djelovanja manuka meda vrlo je široka, od želje da samo želite ojačati ili održavati imunitet do hroničnih bolesti pa ga je tako dobro uzimati kod:

Možda Vas zanima   Bomba za imunitet – domaći lijek protiv virusa i prehlade

– upale grla, uha, sinusa;
– prehlade;
– rana i ulkusa na koži
– opeklina
– bolova i upalnih procesa u želucu;
– refluksa
– afta u ustima
– probavnih i drugih gastrointestinalnih poremećaja
– hroničnog bronhitisa
– bronhijalne astme
– rinitis;
– sinusitisa
– atopijskog i ostalih vrsta dermatitisa
– psorijaze

Najbolje je uzimati jednu do tri čajne kašičice meda manuka dnevno, zavisno o potrebi, a ukoliko se koristi na koži postupak je sljedeći: zahvaćeno mjesto treba očistiti, naneti tanak sloj manuka meda i previti sterilnom gazom.

Postupak treba ponavljati svakih 24 sata, savjetuje Jelena i dodaje kako manuka med, kao ni jedan drugi med, ne smu koristiti mala djeca prije navršenih 12 mjeseci starosti, zbog bojazni od mogućeg botulizma te osobe koje su alergične na pčelinje proizvode, iako su takve alergije vrlo rijetke.

Možda Vas zanima   SVE O KADULJI: Što liječi, kako se uzgaja i recepti za pripravu od čaja, rakije i vina do umaka, sira i čipsa

UMF Manuka med potpuno je prirodan i nema straha od bilo kakvih nuspojava, ističe Jelena Lukić.

Izvor: zadovoljna