Obeležio je čitave generacije Jugoslovena: Pre 32 godine prestao je da se proizvodi legendarni “fića” (FOTO)

Foto: Wikimedia/Radosław Drożdżewski (Zwiadowca21)

Obeležio je čitave generacije Jugoslovena: Pre 32 godine prestao je da se proizvodi legendarni “fića” (FOTO)

Tokom nešto manje od tri decenije u Kragujevcu je napravljeno 923.487 primeraka.

Pre tačno 32 godine – 18. novembra 1985. – prestala je proizvodnja “fiće”, automobila koji je motorizovao bivšu Jugoslaviju. 

Tokom nešto manje od tri decenije u Kragujevcu je napravljeno 923.487 primeraka legendarnog modela koji je originalno – kao “fiat 600” – predstavljen u martu 1955.

*Foto: Telegraf

Automobil s dvoje vrata, prtljažnikom napred te motorom i menjačem pozadi pokretao je tečno hlađeni 4-cilindrični motor zapremine 633 kubika, snage 21,5 KS.

Iste godine potpisan je licencni ugovor o proizvodnji fiata 600 u Jugoslaviji. U vreme kada se pojavio novi automobil, u listu Borba, glasilu Socijalističkog saveza radnog naroda Jugoslavije, izlazio je kratki strip Kurir Fića (autor Milorad Dobrić) u kojem je glavni junak blago i duhovito kritikovao devijacije u društvu.

Možda Vas zanima   HOROR JE SUVIŠE BLAGA REČ: 15 JEZIVE FOTOGRAFIJE POSLE KOJIH ĆETE SIGURNO POVEROVATI U ŽIVOT POSLE SMRTI!

*Foto: Wikimedia/Dickelbers

Sve se poklopilo s nekom vrstom deminutiva od FIAT i nastao je nadimak “fića” koji je potpuno istisnuo zvaničnu oznaku automobila, slično Volkswagenovoj “bubi” i Citroenovoj “žabi” ili “spačeku”.

Probna serija od 25 vozila napravljena je 1956. godine, nakon čega je fića stalno unapređivan i poboljšavan. Poslednja evolucija bila je”zastava 850″, predstavljena na beogradskom auto-salonu 1980. godine, najjači serijskifića (35 KS), s motorom iz kombijafiat 850T.

Preporučujemo Vam i ovo:

Možda Vas zanima   Nerealne fotografije zaleđene Une: Deluju kao da su iz bajke i zaustavljaju dah (FOTO)