RODITELJI, DOBRO UPAMTITE: Evo zbog čega francuska djeca nikada nemaju izljeve bijesa

Možda ste već imali prilike da primijetite da su francuska djeca lijepovaspitana, vrlo pametna i aktivna. Ona skoro nikad nisu nevaljala i plačljiva, jedu šve što im se posluži i uvijek se ljubazno javljaju susjedima. Sigurno ste se zapitali u čemu je tajna njihovog lijepog vaspitanja.

Danas vam otkrivamo koji je to “tajni sastojak” koji roditelji iz Francuske dodaju u vaspitavanje svoje djece.

 

Bebina prva godina

Majke u Francuskoj se vraćaju na posao 10 sedmica poslije porođaja. Prema njihovom zakonu, majka može ostati na odsustvu i duže od 10 sedmica i da sačuva posao, ali uz manja primanja. Nakon povratka majke na posao, dijete kreće u jaslice. Na taj način je dijete od malih nogu okruženo različitim ljudima, brže se prilagođava i mnogo je samostalnije u životu, piše “Fokuzz“…

Francuska djeca se uče samostalnosti

Možda Vas zanima   GENI SU ČUDO: 4 stvari koje dete nasleđuje isključivo od oca

Djeca se od malena navikavaju da spavaju u svom krevetu, čak i u svojoj sobi. Ako se dijete probudi u toku noći, majka će obično sačekati par trenutaka da bi vidjela da li ja zaista neophodno da ode kod djeteta.

Pored toga, djeci se odmalena daje sloboda. Rijetko ćete u parku vidjeti roditelje da se igraju sa djecom, jer se oni ne miješaju ni u njihovu igru ni konflikte i puštaju ih da svoje svađe rješavaju sami.

Ne postoji hrana posebno za djecu

Hrana je jedan od ključnih djelova francuske kulture i pauza za ručak kod njih traje 2 sata. Francuzi smatraju da je vrlo važno da porodica ima bar jedan zajednički obrok dnevno. Djeca i roditelji jedu istu hranu, i iako roditelji ne tjeraju djecu da jedu ono što ne vole, insistiraju da makar probaju svaki obrok.

Možda Vas zanima   Može li se za mene reći da sam "BABA" sa 45+ godina! Pa pogledajte me pa recite šta sam?

Učenje kod kuće i maniri

Vrlo je uobičajeno da djeca od 5 godina ne znaju da čitaju i roditeljima to nimalo ne smeta. Djetinjstvo je vrijeme kada djeca uče da sanjaju, istražuju i uče kako da budu ljubazna i odgovorna. Kada za to dođe vrijeme, nauče i da čitaju i pišu.

U Francuskoj su takođe vrlo bitni maniri. Njihova djeca se uvijek lijepo jave i pozdrave, mirna su u gužvi i ustupaju mjesta starijima u prevozu. Još kao mali nauče 4 važne fraze : “hvala”, “dobar dan”, “nema na čemu” i “doviđenja”.

Nedelja je porodični dan

Ovaj dan je uvijek unaprijed isplaniran i rezervisan za izlet, roštilj u prirodi ili vožnju biciklom.

Kada je u pitanju porodica, bitno je i naglasiti da u Fancuskoj nene i djedovi ne čuvaju djecu. Porodica se obično okuplja vikendom, kada se svi zajedno druže i uživaju, ali češće ćete starije ljude vidjeti kako piju kafu ili čašu vina u restoranu nego da se sve vrijeme brinu o unucima.

Možda Vas zanima   Ljubavnice koštaju više nego što se misli

Djeca dobijaju džeparac

Tokom kupovine djeca su obično mirna i ne traže roditeljima da im kupe slatkiše ili igračke. Od 7. godine ona dobijaju džeparac, koji mogu da troše onako kako sami žele, a novac koji dobijaju srazmjeran je njihovim godinama.