ŠTA BI BILO KAD BI BILO: Da postoji danas SFRJ bi imala 20 miliona stanovnika i bila bi 53. ekonomija sveta (VIDEO)

ŠTA BI BILO KAD BI BILO: Da postoji danas SFRJ bi imala 20 miliona stanovnika i bila bi 53. ekonomija sveta (VIDEO)

Krajem ove godine navršiće se tačno 100 godina od formiranja Kraljevine SHS, odnosno početka Jugoslavije.

Džozef Pisneti objavio je na Jutjubu analizu u kojoj se zapitao “šta bi bilo kad bi bilo” i kako bi danas izgledala obnovljena i ujedinjena Jugoslavija.

Odmah na početku svoje analize naišao je na problem – a to je Kosovo. Naime, novu Jugoslaviju bi činilo šest ili sedam država, sve zavisi od broja država koje su priznale Kosovo. 

Kada je u pitanju BiH, autor je posebno naglasio kako skoro 2,4 odsto teritorije te zemlje leži na minama. 

Možda Vas zanima   Koliko znate o suncu?

Kada bi se ponovo rodila, Jugoslavija bi imala nešto više od 20 miliona stanovnika, čime bi automatski ušla u 10 najvećih država Evrope kada je u pitanju stanovništvo i bila bi na osmom mestu. 

Podseća da bi Jugoslavija imala manje stanovnika nego 1991. godine kada je zabeleženo nešto više od 23 miliona stanovnika. 

Kada je u pitanju etnički odstotak koji bi Jugoslaviju činio on bi izgledao ovako: u zemlji bi živelo 35 odsto Srba, 20 odsto Hrvata, 11 odsto Albanaca, 9 odsto Bošnjaka, osam odsto Slovenci, šest odsto Makedonci, jedan odsto Crnogorci i 10 odsto ostalih. 

Religijski, Jugoslaviju bi činilo 43 odsto pravoslavnih, 27 odsto katolika, 22 odsto muslimana i osam odsto ateista, agnostika i ostalih manjih verskih grupa, a bila bi veličine Velike Britanije. 

Možda Vas zanima   Švajcarsko selo traži stanovnike, nudi po 25.000 franaka

Bruto nacionalni proizvod iznosio bi 191.045.000.000 dolara, što bi Jugoslaviju pozicioniralo kao 53. zemlju na svetu kada je u pitanju ekonomija. 

Vojsku bi činilo oko 230 hiljada pripadnika, a pet najvećih gradova bi bili Beograd, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana i Skoplje.