SVAKA KUĆA JE TREBA IMATI: OVA BILJKA LIJEČI HEMOROIDE, BOL U ŽELUCU, I GASTRITIS!

SVAKA KUĆA JE TREBA IMATI: OVA BILJKA LIJEČI HEMOROIDE, BOL U ŽELUCU, I GASTRITIS!

Raste u cijeloj Evropi, uz puteve, na livadama i pašnjacima. Cvjeta tokom cijelog ljeta, a bere se kada je sunce najjače.

Ulje je nekad plavo zbog sastojka azulena, zbog čega se koristi za ulje ili kremu za sunčanje, jer se pokazalo da štiti i njeguje kožu. Osim toga, trava je bogata taninima, organskim kiselinama, materijama koje joj daju gorko-aromatičan ukus, vitaminom K i C, smolom.

Ne izaziva naviku i može da se koristi za jačanje organa za varenje. Predstavlja sastavni dio mješavina čajeva od raznih trava. Dijapazon djelovanja izuzetno je širok, sve do posipanja i previjanja rana. Ovdje do izražaja dolazi djelovanje azulena.

Zvanična medicina je dokazala da ekstrakt iz lista usporava razvoj patogenih klica, jer tanin i etarsko ulje sprečavaju zagnojavanje rana.

Možda Vas zanima   Mnogi ne znaju da se na rukama pojavi prvi simptom smrtonosne bolesti – Evo kako ga prepoznati na vrijeme…

U narodnoj medicini hajdučka trava zauzima posebno mjesto u liječenju neurednih ciklusa kod mladih žena, i drugih neprijatnih simptoma u klimaksu, ali i kada žene uđu u poznije godine. Samo jedna šolja čaja dnevno dovoljna je da ublaži ili otkloni simptome koje muče priličan broj pripadnica. Zagovornici narodne medicine tvrde da je uspješna i u liječenju bijelog pranja, oboljenja materice i mioma.

Za sve navedene probleme, kao i za bolove u rukama i nogama, savjetuju se kupke sa travom. Kupka se pravi tako što se 100 grama biljke trave stavi u litar hladne vode da odstoji preko noći. Sljedećeg dana se zagrije do ključanja, a zatim doda vodi za kupanje.

Svrstala se u red najvrijednijih biljaka, a u zimskim mjesecima je aktuelna jer pomaže kod suzbijanja prehlade. Njeno svojstvo, koje su iskusile mnoge žene, bez obzira na redovne kontrole je da je trava odličan saveznik u borbi protiv ženskih oboljenja.

Možda Vas zanima   Kad vidite šta sve ubacuju u SLADOLED NA TOČENJE, neće vam biti dobro

Ima dugu istoriju korišćenja u domaćoj medicini, pogotovo za rane, i ogrebotine. Narod ju je koristio i za prehladu. Primarne prednosti čaja leže u sposobnosti da “otjera” i spriječi prehladu da se razvije.

Njen naziv Achillea millefolium povezuje se za junaka Ahila, koji ju je u trojanskom ratu koristio za vidanje rana. Ahilovo ime je dobila i zbog njegove izuzetne snage.

U narodnoj medicini hajdučka trava ima značajnu ulogu u liječenju ženskih boljki.

Ova biljka sadrži materije koje povoljno djeluju na sluzokožu želuca, pa se čaj preporučuje za bolji apetit, za liječenje gastritisa Kalijum kojim obiluje ova biljka podstiče rad bubrega, i ublažava simptome PMS-a.

Hajdučka trava djeluje blagotvorno i u kod različitih krvarenja.

Možda Vas zanima   BOLI VAS NOGA? PROVJERITE BUBREGE: Evo na koje ozbiljne bolesti ukazuju ovi bolovi u tijelu! (VIDEO)

Čaj djeluje i leči ispucale ruke, kao i kožne osipe.

Preparati od hajdučke trave

Čaj – Kašičicu trave prelijte šoljom vrele vode, ostavite oko 10 minuta, a onda procijedite. Nemojte piti više od dvije šolje dnevno.

Ispucale ruke – Dvije kašike lista i cvijeta trave kuhajte tri minuta u 3 dl vode. Toplim čajem isperite ispucale ruke.