Uklonite što više pesticida s voća i povrća ovim jednostavnim trikovima!

Uklonite što više pesticida s voća i povrća ovim jednostavnim trikovima!

Danas je vrlo teško naći povrće i voće koje nije prskano. Izbor kupovnog organskog voća i povrća kod nas je još uvijek slab, takve namirnice su često uvezene pa nisu svježe, znaju biti lošije kvalitete i na žalost – za mnoge preskupe.

Ukoliko niste sretnik koji ima vrt i sam uzgaja svoju hranu, što napraviti? Pranje pod vodom uklanja samo mehaničke nečistoće i mali dio pesticida pa pojedinci koriste blago sredstvo za pranje posuđa i četku, a zatim gule koru koja je puna hranjivih tvari. Iako se na taj način voće i povrće opere puno bolje nego samo s vodom, to i dalje nije dovoljno da se uklone ostaci pesticida.

U raznim ispitivanjima s uklanjanjem pesticidnog ostatka je dokazano da se raznim metodama može ukloniti ostatak pesticida za – 75%. Naravno nije se moguće riješiti svih 100 % jer pesticidi ulaze duboko unutra, no i ovih 75% je odlično.

Možda Vas zanima   NOVA BOLEST SE ŠIRI VRLO BRZO! Roditelji, budite veoma oprezni!!!

5 koraka kako jesti čišće:

– Najbolja opcija je naravno – jesti svoje voće i povrće organskog uzgoja.

– Ukoliko to nije moguće – probajte naći i kupiti svježe i kvalitetno voće i povrće sa certifikatom eko (u Hrv.) odnosno bio.

– Ako ni to nije moguće, kupujte povrće i voće kod poznanika ili prodavača na placu koji uzgajaju lokalno i beru svježe.

– Birajte plodove za koje se zna da su “čisti” po listi EWG. Pročitaj o tome ovdje detaljno. Napominjemo da su generalno najprskanije voćke – jabuke, jagode, grožđe, borovnice, breskve i nektarine, a najprskanije povrće – celer, špinat, salata, zvonasta crvena paprika, krastavac, krumpir i cherry rajčica.

– Ok, kupili ste voće i povrće za koje niste sigurni jeli prskano – i što sad? Idemo po redu: Detaljno operite i očetkajte voće i povrće pod mlazom mlake tekuće vode s malo vrlo blagog eko detarđenta za posuđe. Dobro isperite.

Možda Vas zanima   Ovo su čudesne zdravstvene prednosti kukuruzne svile za koje većina ne zna, a morali bi!

Napomena: Gljive samo očetkajte i obrišite. Ne zaboravite jako dobro oprati lubenice prije rezanja jer je njihova kora leglo mikroba, a ako ih ne operete s kore, nožem ćete ih samo unijeti unutra! Bacite vanjsko lišće lisnatog povrća.

Uzmite veću zdjelu i namočite u njoj plodove u otopini vode i kupovnog (bio dućani) ili domaćeg sredstva za uklanjanje pesticida. Možete za ovu svrhu iskoristiti i prethodno očišćeni sudoper.

Evo kako:

Rješenje 1

1 žlica morske soli na šalicu vode. Namačite pola sata pa isperite.

Rješenje 2

Napravite otopinu 1: 4 od bijelog octa i vode. Namačite pola sata pa isperite. Prskane jabuke namačite i duže. Ocat može neutralizirati većinu bakterija i pesticida koji se nalaze na svježim namirnicama.

Napomena: Bacite pogled na vodu u kojoj se namakalo voće i povrće i vidjet ćete što je sve izašlo…

Možda Vas zanima   Iako ima 30 godina njena koštana masa izgleda kao da ima 80. Ovaj lijek joj je pomogao da ukloni sve PROBLEME SA KOSTIMA!

Napravite svoj sprej za uklanjanje pesticida

Slijede 2 recepta za domaći sprej za uklanjanje pesticida…

Recept 1

1 žlica soka od limuna, 2 žlice soda bikarbone, 1 čaša vode. Miješati dok se soda ne rastvori i uliti u sprej bocu. Našpricati na voće i povrće i ostaviti 15-tak minuta. Isprati.

Recept 2

Šalica vode, šalica bijelog octa, 2 žlice sode bikarbone, nekoliko kapi ekstrakta sjemenki grejpa (odličan prirodni antibiotik – opcija) – sve dobro promiješajte. Ulijte u sprej bocu i isprskajte voće i povrće. Neka odstoji 15-tak min. Isprati. Koru možete oguliti ako tako želite.

Jedite i pijte čisto – mislite i živite čisto – ostavite iza sebe čisto.

Izvor: lijekizprirode.com