Upala mokraćnih kanala simptomi i lečenje

Upala mokraćnih kanala i bešike jedna je od najčešćih infekcija, javlja se kod osoba oba pola. Ipak, ona je zbog anatomske grade znatno češća kod žena. Iako su urinarne infekcije kod muškaraca ređe, kada se jave mogu biti ozbiljne i komplikovane za lečenje.

Ukoliko se infekcija mokraćnih puteva leči na vreme i adekvatnom terapijom, ona nije opasna.

 Međutim, ako se zapusti može se proširiti na bubrege i uzrokovati njihovo trajno oštećenje. Koji su uzročnici cistitisa i kako se manifestuju simptomi oboljenja? Saznajte koji je najefikasniji prirodni lek za mokraćne kanale u daljem tekstu…

Kako nastaje infekcija mokraćnih puteva i glavni uzroci

U gotovo 80 odsto slučajeva upala mokraćnih kanala kod žena i muškaraca je uzrokovana bakterijama. One su inače korisne, jer u našem debelom crevu pomažu razgradnju hrane. Međutim, kada se one probiju do bešike i mokraćnih puteva, umeju da izazovu teške i neprijatne upale.

U normalnim okolnostima naši organi su otporni na spoljne infekcije jer se one izbacuju mokraćom. Ipak, zaraza nastupa kada se urin suviše dugo zadržava u organizmu.

Jedan od najčešćih izazivača infekcije bešike i nimalo prijatnih upala mokraćnih kanala je ešerihija koli. Ova bakterija,  je inače uobičajeni stanovnik u našem digestivnom traktu. Pored nje postoji još velik broj tipova i podtipova drugih bakterija koje mogu izazvati urinarne infekcije. Mikroorganizmi poput mikoplazme i hlamidije, koji su inače polno prenosivi, takode mogu uzrokovati upale mokraćnih puteva. 

Možda Vas zanima   Indijski orah – kalorije i ljekovita svojstva

One ipak mnogo češće zahvataju samo mokraćnu cev i genitalni sistem. Kada je lečenje u pitanju, u čak oko 90 odsto slučajeva dovoljno je trodnevno uzimanje antibiotika. U oko deset odsto slučajeva kao komplikacija može se javiti hronična upala mokraćnih kanala i bešike- To je veoma neprijatan i trajan problem. U slučaju blažih zapaljenja ponekad je dovoljna primena biljnih čajeva, koje priznaju čak i lekari zvanične medicine. U težim slučajevima čajevi se kombinuju sa ciljanom medikamentoznom terapijom.

Upala mokraćnih kanala simptomi kod muškaraca i žena

Simptomi upale mokraćnih kanala mogu biti vrlo blagi, ili čak da potpuno izostanu. Ako se jave, najčešće se manifestuju kao izuzetno jak nagon za mokrenjem. Kod obolelih dolazi do pojava učestalog mokrenja koje je neretko praćeno i neprijatnim peckanjem.

Urin je tada specifičnog, pomalo neprijatnog mirisa, beličaste boje, neretko mutan, pa čak se javlja i sa crvenkastim primesama ukoliko sadrži malo krvi. Pored toga, javlja se i neprijatan tup bol u mokraćnoj bešici, koji ume da prati i blago povišena telesna temperatura.

Možda Vas zanima   Evo i razloga zašto pucaju nokti

Žene koje muči česta upala mokraćnih kanala i bešike obično imaju osećaj  neprijatanog pritiska iznad svoje pubične kosti. Za razliku od muškaraca koje prati osećaj punoće u predelu oko analnog otvora. Ako je reč o zapaljenju bešike ili mokraćovoda, tada se groznica praćena temperaturom obično ne ispoljava. Ona će se javiti onda kada se infekcija mokraćnih puteva proširi i na bubrege. To može predstavljati vrlo ozbiljnu komplikaciju.

Proširenost infekcije na bubrege prepoznaje se po snažnom bolu u leđima ili u boku, kao i neposredno ispod rebara. Javlja se gađenje i povraćanje. Osoba ima stalnu potrebu da mokri, a mokraću pritom dosta teško izbacuje. Mokraćna cev  u tom slučaju jako peče, a kod težih upala mokraćnih kanala, ona je pri kraju i krvava.

Koji su najbolji prirodni lekovi za mokraćne kanale?

Fenomenalni čaj od peršuna protiv urinarnih infekcija Peršunov čaj je odlično sredstvo za lečenje učestalih upala mokraćnih kanala jer ima izvanredno diuretsko dejstvo. On ispira uspešno bakterije iz urinarnog trakta.

Kako se priprema čaj od peršuna?

Malenu kašićicu korena ili lišća peršuna preliti šoljom vrele vode. Nakon desetak minuta trebate ga procediti i konzumirati tri puta dnevno. Lečenje ovim čajem traje samo dva dana, nakon čega bi trebalo doći do poboljšanja.

Lekovita brusnica protiv infekcija mokraćnih puteva

Čaj od brusnice vrlo je efikasan prirodni lek za mokraćne kanale, naročito ukoliko je infekcija izazvana bakterijom ešerihijom koli. Dok nam jaka upala mokraćnih kanala još uvek traje, ali i nakon nje, korisno je piti i prirodni sok od brusnice.

 On znatno smanjuje rizik od ponavljanja ovih infekcija. Priprema čaja: Kuvati 30 grama brusnice u pola litra vode, dok ne ispari polovina ove tečnosti. Zasladiti domaćim medom i piti više puta dnevno.

Možda Vas zanima   OPREZ Očistite klima uređaj! Iz njega preti smrtonosna bakterija