Urastanje nokta u meso lečenje prirodnim putem

Urastanje nokta na palcu noge je mnogo češći problem kod muškaraca, nego kod pripadnica lepšeg pola.

ostoji više razloga za ovu tegobu a najčešći su nepravilno sečenje nokta i tesna obuća. Od ostalih uzročnika to su povrede, preterano znojenje stopala, gojaznost,  kao i niz anatomskih faktora.

To su: zadebljanje nokatne ploče, zakrivljenje nokta, čukalj, deformiteti pete, nokatne egzostoze  („divlja kost“). Dokazano je i da prekomerna upotreba leka izotretinoina u lečenju teških akni može izazvati urastanje nokta u meso.

Iako vam se može desiti da se urasli nokti na nogama jave i na ostalim prstima, tegoba je najprisutnija i najozbiljnija na najvećem nožnom prstu – palcu.

Simptomi uraslog nokta lako se prepoznaju

Urastanje nokta je bolno stanje koje se manifestuje pritiskom i širenjem nokta u okolnu kožu i meko tkivo. Može
se javiti u bilo kom životnom dobu, podjednako učestalo kod muškaraca i žena

Najčešće je u pitanju hronično stanje zapaljenja regije oko nokta, pa čak i celog prsta. Može da bude zahvaćen bilo koji prst na ruci ili nozi, ali po statistici to su obično palčevi donjih ekstremiteta.

Često se zaboravlja da i gljivice mogu biti deo problema. Naime, one izazivaju mikrooštećenja nokta i slabe cirkulaciju.

Da bi mogi utvrditi da li vam nokti na nogama urastaju obratite pažnju na sledeće simptome:

  • crvenilo kože,
  • oticanje oko nokta,
  • bol na dodir,
  • koža duž ivice nokta je raspucala i iz nje curi tečnost, krv ili gnoj.

Ukoliko sumnjate da vam je nokat urastao u meso, obavezno se posavetujte sa vašim lekarom. Samo pravovremenom reakcijom sprečićete se moguću upalu nokatne ploče. Stručno lice će vam dati najbolje savete za dalje lečenje ukoliko je urasli nokat već počeo stvarati probleme

Možda Vas zanima   “Često vas boli ŽELUDAC?! Sada se možete osloboditi BOLOVA na potpuno PRIRODAN način! Oni koji su probali su ODUŠEVLJENI!”

Koji su uzroci za urastanje noktiju

Urastanje nokta se odvija tako što se nokat najpre savije sa jedne strane(nekad i sa obe) i  polako urezuje u kožu. Taj proces ume biti dosta bolan,neretko se javlja upala nokta pa čak i zaraza (nešto ređe).

Ukoliko su vam nokti na nogama mali a imate dosta „mesnate prste“, imate dobre predispozicije za ovaj problem. Takođe u velikoj meri utiće i način na koji režete nokte, o čemu ćemo pisati nešto kasnije.

U slučaju tesne i neudobne obuće, palac je prvi na udaru. Stoga, ako vam nokti nisu pravilno odrezani,velike su šanse za urastanje noktiju u meso.

Ponekad, povrede na palcu mogu uzrokovati prerastanje kože iznad nokta, pa da vam on bude i delimično prekriven. Ukoliko vam je još i higijena stopala na nezadovoljavajućem nivou, možete povećati rizik od zaraze. Najčešće su su gljivice na noktima ili  atletsko stopalo.

Kako se leči urastao nokat na palcu?

Urasli nokat na nožnom palcu ume da izazove veoma neugodnu i neprijatnu bol. Opšta je preporuka da svakodnevno potapate nogu u slanu vodu,u slučaju jakih bolova lekari prepisuju i određene analgetike.

Svakodnevno nokat trebate zaštititi prekrivajući ga sa suvom i čistom gazom. Lekari obično prepisuju i antibiotsku mast koja se nanosi spolja. Veoma je  važno i svakodnevno ispiranje nokta u hipermanganu.

Možda Vas zanima   Zašto je grožđe dobro za vas?

Vodite računa o higijeni nogu

Potopite stopala u toplu vodu i sačekajte dvadesetak minuta. Možete dodati morsku so ili sodu bikarbonu kako bi koža omekšala, što olakšava čišćenje kritičnih regija.

Ovo je dovoljno raditi jednom dnevno (najbolje uveče) i sprečićete svako novo urastanje nokta u meso.Ukoliko patite od preteranog znojenja stopala – može i češće.

Neka vam stopala uvek budu suva

Perite noge dvaput dnevno sapunom od prirodnih sastojaka i ona će biti uvek suva.

Na taj način uklanjaju se mrtve ćelije i naslage koje se nagomilavaju u uglovima  noktiju i ispod njih. Koristite odgovarajuće čarape i obuću koja ne zadržava znoj i omogućava dobru ventilaciju.

Kako sprečiti gnojenje palca na nozi

Ako nokat ipak uraste, infekciju što pre treba suzbiti. Jabukovo sirce može pomoći kao prirodni tretman za urasli
nokat.

Tri-četiri kašike sirćeta sipajte u toplu vodu i u to potopite stopala. Antibakterijska svojstva jabukovog sirćeta pomoći će da se nadražena regija umiri i otok splasne.

Zašto je važno pravilno rezanje noktiju?

Ono što svakako možemo preuzeti da bi smo sprečili novo urastanje nokta u meso je pravilno rezanje noktiju. Najvažnije je da se nokti na nogama seku ravno, a ne uz zaobljene ivice koje najčešće izazivaju problem. U slučaju da se problem ponavlja mora se ukloniti deo ili čak ceo nokat da bi sprečili novo urastanje noktiju u meso.

Savet plus:

Nokte secite ravno, izbegavajući lukove u uglovima. Obavezno upotrebite turpiju da sprečite listanje
i krzanje noktiju. Tokom pranja stopala koristite meku četkicu kojom ćete posebno očistiti i izmasirati sve uglove i osetljive delove kože oko njih.

Usmerite nokat pomoću zubnog konca

Možda Vas zanima   7 NAMIRNICA KOJE IZBACUJU ČIST OTROV AKO IH PODGRIJETE

Korišćenjem zubnog konca možete osloboditi nokat i usmeriti ga da ne raste ka koži.

Potreban vam je komad konca od 15 cm. Makazicama malo podignite nokat i tu stavite nit tako da se ona nade između kože i kritične ivice nokta.  Dok nokat bude rastao, povremeno pomerajte konac tako da malo odižete nokat, kako bi rastao preko okolne kože, a ne kroz nju.

Ovaj postupak nije bolan, a obezbeduje noktu da nesmetano izraste. Potrebno je oko dve nedelje da on preraste kritičnu dužinu, nakon  čega ga treba šeći ravno. U protivnom – urastanje nokta u meso će se ponoviti.

Recite zbogom tesnoj i neudobnoj odeći 

Visoke potpetice i tesna obuća prave dodatni pritisak na prste i izazivaju bol. Nosite udobnu obuću, a leti sandale, i omogućite noktima da pravilno rastu.

Kako lečiti urastao nokat u početnoj fazi,te liječenje prirodnim putem pogledajte ovdje