Zbog njega su Japanci zdravi i žive najduže: 10 zlatnih savjeta slavnog ljekara (105)!

Doktor Hinohara nikada nije verovao da je za dug život presudna zdrava ishrana.

Moglo bi se reći da je doktor Šigeaki Hinohara zaslužan za dugovečnost Japanaca, jer su saveti ovog japanskog lekara u velikoj meri doprineli da njegova nacija živi srećno i kvalitetno.

Preminuo je 18. jula 2017, u 105. godini, a u nasleđe čitavom svetu ostavio vredna saznanja o nedokučivoj tajni dugog življenja.

Želite da doživite stotu i to u dobroj formi, zdravog tela i duha? Moguće je – on je to pokazao i svojim primerom!

Hinohara je pomogao i u uspostavljanju medicinskih sistema, zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovečnijih naroda na svetu. Gotovo do smrti, doktor Hinohara je radio u bolnici, lečio pacijente i predavao studentima na fakultetima.

Možda Vas zanima   Da li ste probali leći sa KOROM OD BANANE na vašem čelu? Ovaj trik morate probati, promijenit će vam život!

Ovo su njegovih 10 zlatnih saveta o postizanju dugog, zdravog i kvalitetnog života:

1. Energija dolazi iz toga što se osećamo dobro, a ne iz zdrave ishrane i puno spavanja

“Svi se sećamo kako smo kao deca, kada smo se zabavljali, često zaboravljali da jedemo ili spavamo. Verujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati telo s previše pravila, kao što su ručak i spavanje”, objašnjava dr Hinohara.

2. Čuvajte se gojaznosti!

Doktor Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju višak kilograma, pa zato treba paziti na svoju težinu i fizičku kondiciju. Ne treba se opterećivati ishranom, ali ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On je, na primer, za doručak pio kafu, čašu mleka i sok od narandže sa kašičicom maslinovog ulja. Verovao je da je ovo ulje odlično za krvne sudove i kožu. Za ručak je jeo mleko i keks, a često je i preskakao ručak kada je bio prezaposlen. Za večeru je jeo povrće, ribu i pirinač. Dvaput nedeljno jeo je govedinu.

Možda Vas zanima   Zapišite i čuvajte recept za najzdraviji napitak na svijetu: Liječi bolove u zglobovima i leđima, čisti krv od otrova

Nastavite čitati