Znakovi da osoba krije tešku depresiju: Suptilno vas preklinje za pomoć! – My1ife

Znakovi da osoba krije tešku depresiju: Suptilno vas preklinje za pomoć!

Kad ih pozovete da negdje idu, vjerovatno će vam reći da su umorni – što je jedan od čestih znakova depresije.Depresija nije nimalo bezazleno stanje, jer često može da se završi kobno.

Ljudi koji čine okruženje osobe koja pati od depresije obično to i ne primijete, već neke simptome ne vide ili ih povezuju sa nečim drugim, prenosi “Stil“…

Ovo su neke karakteristike “skrivene depresije”, odnosno oblika depresije kada osoba krije svoje psihičko stanje:

  • Osoba ne izgleda depresivno i to dobro prikriva. Nekada je tu lažni osmijeh i “fasada” koja prikriva koliko je ta osoba tužna i depresivna. To je zato što ne želi drugima da se povjeri u vezi onoga što je muči.
  • Lahko će im nešto zasmetati i lako će se naljutiti. Dosta toga počinje da ih nervira i razočarani su u mnogo stvari, ljudi, pojava.
  • Na neke situacije i pojave više neće reagovati isto. Obično su te osobe tužne i ponašaju se kao da im je svejedno. Iako nisu konstantno tužne, jer to obično vješto prikrivaju, uočićete tugu i barem neke promjene.
  • Više ne rade neke stvari kao prije, niti aktivnosti koje su prije voljeli i redovno obavljali. Povlače se u sebe i često će odbijati pozive za izlaske i druženja.
  • Najradije bi spavali jer jednostavno nemaju volje ni za šta. Reći će vam možda kako puno spavaju, ali neće vam otkriti pravi razlog tome. Često se žale da su umorni, a to je jedan od čestih simptoma depresije.
  • Mijenjaju prehrambene navike, neki će jesti manje i smršati dosta zbog depresije i stresa, dok će neki tražiti utočište u hrani i prejedati se.
Možda Vas zanima   Ukoliko imate 0 KRVNU GRUPU, ovog se MORATE paziti! Spasit će vam život!

Najbolji lijek za depresiju jeste okružiti se voljenim i pozitivnim ljudima. Družite se, šalite i smijite se što više, tako ćete se najbrže oporaviti.

Svaka osoba nekad u životu prođe kroz tužan ili depresivan period, ali u tim situacijama morate da budete optimista, bilo da ste u depresiji vi ili neka vama draga osoba.

Preporučujemo Vam i ovo:

Možda Vas zanima   Ove ljetne namirnice pomoći će vam da se riješite nadutosti!